Kihnus alustas tööd digilevi saatja

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digi TV
Digi TV Foto: Kanal2

Telekanalite edastamise eest vastutav AS Levira rajas digilevi saatja Kihnu saarele, et parandada tavaantenniga vastuvõetava digitelevisiooni levi eeskätt Liivi lahe rannikul.


Uus telesaatja parandab digikanalite levikvaliteeti peale Kihnu teistel Liivi lahe saartel ning rannikualadel asuvates metsakülades Häädemeestest Iklani.



Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul oligi uue saatja eesmärk levi parandamine Pärnumaa rannikualadel ning selleks oli Kihnu saar kõige sobivam asukoht.



„Kihnu saarel oli digilevi kvaliteet ka seni hea, kuna sinna ulatub signaal horisontaalpolarisatsioonis Pärnu telesaatjast,“ lausus Pihel. „Kihnu saatja rajamisega lõpetati digilevi kvaliteedi parandamine Pärnumaal. Kui televaatajatel esineb Pärnumaal endiselt kodumaiste digikanalite vastuvõtuga probleeme, palume sellest digilevi abitelefoni 17101 või veebilehe www.digilevi.ee kaudu kohe teada anda. Tänu televaatajate tagasisidele saame võimalikke leviauke kiiremini likvideerida, et Eesti üleminekul digilevile 2010. aasta  1. juulil oleks levikvaliteet laitmatu.“



Levira juhatuse liikme Indrek Lepa selgitusel on Kihnu telesaatja vertikaalse polarisatsiooniga, mis tähendab, et vastuvõtuantenni elemendid peavad  olema maapinnaga risti. „Antennile õige suuna ja kõrguse leidmiseks tuleb digiboks või digiteler lülitada mõnele kodumaisele kanalile ning kuvada menüüst teleriekraanile signaali tugevuse ja kvaliteedi näitajad,“ kirjeldas Lepp. „Seejärel tuleb antenni pöörata aeglaselt seni, kuni leitakse asend, kus signaali kvaliteedinäitaja on kõige parem. Selles asendis tulebki antenn tugevalt fikseerida.“



Enne antennile parima suuna ja kõrguse otsimist tuleb veenduda, et nii antenn ise kui kaablid-ühendused on korras. Kui kaabel on aastakümneid kasutusel olnud, tuleks see uuesti antenni külge ühendada või uus kaabel vedada. Samuti tuleks üle kontrollida antennipistik. Digilevi komisjon soovitab kasutada tugeva ehitusega ridaantenni, telesaatjale lähemal sobivad ka nn kuusepuud ehk logoantennid. Kui kusagil kasutatakse veel nn Poola restantenni, tuleks see esimesel võimalusel välja vahetada.



2010. aasta 1. juulil lõpetavad kõik Eesti telesaatjad analoogtelevisiooni edastamise ja teleprogramme näeb tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Selleks hetkeks peavad kõik need, kes vaatavad praegu vaid kolme Eesti telekanalit, soetama endale digiboksi või soovi korral uue digiteleri. Tingimata tuleks eelistada Eesti Digilevi märgiga seadmeid, sest nende sobivust siinse digilevi võrguga on põhjalikult kontrollitud.



Tasuta Eesti telekanalite (ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11) digitaalseks vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga. Kui soovitakse vaadata rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid, võib liituda sama katuseantenni kaudu vastuvõetava tasulise digilevi paketi või mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusega. Praeguseks juba mõne teenusepakkujaga liitunud televaatajaid Eesti üleminek digilevile tehnilises mõttes ei puuduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles