Kadri Rebane: Kasutusse saadud Steineri aed ajas gildi elevile

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Rebane.
Kadri Rebane. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus on otsustanud anda Steineri aia MTÜ Maarja-Magdaleena Gildi käsutusse kaheks aastaks.


Kesklinnas asuv Steineri aed jääb gildi tasuta kasutusesse selle aasta 25. aprillist 2012. aasta 15. septembrini.



Maarja-Magdaleena gildi perenaine Kadri Rebane, kas peate ürituste kõrval veel midagi tegema?


Peame aia korras hoidma, pinke parandama. Tuleb hoida värav lahti sel ajal, kui gild on avatud. Aia hooldamine toob muidugi kaasa lisakulutusi.



Eks me saanud oma üritusi Steineri aias ennegi teha, kuid nüüd on kindlus vähemalt kaheks aastaks teha ühtse näoga ürituste sarja. Olles aia peremehed, saame üritusi valida.



Visioone kujundate-arutate teise perenaise Herdis Elmendiga. Missuguseid?


Tegelikult on meeskond suurem: Punase torni pererahvas Leili Kokk ja Jüri Soo, meie oma majas tegutsevad Margit Kool, Tage Talvoja, Margus Rebane, Kati Vaas. Oleme tõepoolest väga elevil ja soovime, et aiast hakkaks õhkuma sõbralikkust, et see oleks puhas. Rõhk on meie oma Eesti kultuuri tutvustamisel. Aed asub gildi vastas ja tahame, et moodustuks tervik sellest, mis toimub majas ja aias. Aiavärava tahame paigutada oma maja vastu, et kõikidel majaelanikel-käsitöölistel ja aeda esinema tulnutel oleks otsetee aeda.



Ilusa ilmaga saab õues käsitööd teha, näiteks võib õue tuua korvipunumise. Päikeselise ilmaga on seda tööd mõnus puu all teha. Muusikaüritustest sobivad Steineri aeda väiksemad, kammerlikumad. Esinemised võivad olla iseseisvad või ilmestada mõnd ettevõtmist.



Plaanime teha tantsuüritusi: keskaegseid tantse saab kiviklibu peal tantsida küll. 1. mai talgutel paigaldame aeda lava.



Kas ettevõtmised on külastajale tasuta?


Nii ja naa. Aed peab end mingis mõttes ikkagi ära tasuma. Esialgu on õla alla pannud kogu majarahvas, keda on juba 30, ja 1. mail tuleme talgute korras aeda koristama. 22. mail avame raamatulaada kahasse Pärnu keskraamatukoguga.



Inimesed saavad ära tuua oma vanad raamatud ja kes tahab raamatuid müüa, võib müüma tulla. Saab õpetust, kuidas raamatuid parandada, kiletada, köita. Kohal on uue lasteraamatu autor Grethe Rõõm ja pärnakast illustraator Kristi Tuhkru-Tamm, kes tegelevad lastega.



Kuidas jääb taluturgudega?


Gild on taluturu korraldajate koostööpartner. Aprillikuine üritus kutsub ostjaid juba sel laupäeval. Taluturgu iseloomustab temaatilisus, mille määrab aastaaeg. Kui on värske rohelise aeg, saab rohelist. Kui tuleb sügis, siis hoidiseid. Turg kestab aias läbi suve oktoobrini välja.



Paneme rõhku kohalikule kaubale, et talunik, kes suurtesse müügikettidesse pole pääsenud, julgeks seemne mulda pista teadmisega, et tal on koht, kus müüa. Taluturg on kindlasti suhtlemise ja perega ajaveetmise koht, kus tegemist jätkub kogu perele.



Hansapäevadel on Steineri aia sisuks rahvuslikkus: käsitöö, muusika, toiduvalik.



Steineri aeda peetakse kõledaks. Kuidas saavutate mugavuse?


Iga asi on tegijate nägu. Maarja-Magdaleena gildi maja on pälvinud palju kiidusõnu hubasuse ja kodutunde eest ning samas võtmes saab olema aedki.



Steineri aed ei ole kõle ega ainult gildile kasutamiseks: ootame siia ideedest tulvil inimesi ja ühendusi, et aed elaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles