Lasterikastele peredele jagatakse kodutoetust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutoetust saab taotleda olemasoleva eluaseme renoveerimiseks või uue soetamiseks. Pildil Viljandimaal elava suurpere väiksemad järeltulijad.
Kodutoetust saab taotleda olemasoleva eluaseme renoveerimiseks või uue soetamiseks. Pildil Viljandimaal elava suurpere väiksemad järeltulijad. Foto: Toomas Huik

Tänasest saavad lasterikkad pered KredExi kaudu taotleda kodutoetust, et parandada oma elamistingimusi, välja jagatakse 35 miljonit krooni.


Majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnutsi on toetuse eesmärk nelja- ja enamalapselistele peredele elamisväärsete tingimuste loomine, sest korralik kodu on oluline igale inimesele.



“Et saavutada sündimuse kasv ja Eesti rahvastiku positiivne iive, tuleb praegu kasvavatele lastele tagada head elamistingimused. Vastasel juhul on ohuks sotsiaalne tõrjutus ja tagasilöögid laste arengu võimalustes,” ütles minister.



2008. ja 2009. aastal jagati kodutoetuseks 119,2 miljonit krooni 759 pere vahel, kus kokku sirgub peaaegu 4000 last. “Eestis elab viie lapsega üksikisa, kes põlvini virtsa täis laudast ehitas perele ilusad eluruumid. Ta kasutas endale antud 160 000 krooni ehitusmaterjalide ostmiseks ja tegi kõik tööd ise,” tõi Parts näite. “Sellest järeldan, et teinekord piisab mõõduka suurusega toetusest, et riigi ja pere koostööna anda paremad elutingimused korraga viiele lapsele.”



Näiteid toetuse arukast kasutamisest on ministri kinnitusel veel. Kümne lapsega pere, keda aidati 320 000 krooniga, vahetas selle eest ära kodu kanalisatsioonitorustiku, elektri- ja küttesüsteemi, tegi põrandate ja lagede kapitaalremondi, vahetas aknad, siseuksed ja välisukse ning renoveeris kaks vannituba.



“Üks pere, keda renoveerimistööde käigus aitasid vabatahtlikud, tasus neile selle eest piima ja munadega,” rääkis Parts. “On pere, kellele abi jõudis viimases hädas, kui vana maja lagunemise tõttu tulnuks kolida tänavale. Nemad said esimese päris oma kodu.”



Ministri väitel ongi parimad tulemused saavutatud siis, kui pered on kirjutanud läbimõeldud taotluse, ostnud saadud raha eest peamiselt ehitustarbeid ja teinud remondi pere ja sugulaste abiga. Enamik seni toetust saanud peresid on just nii talitanud.



KredEx ootab kodutoetuse taotlusi tänasest ja neilt saab lisainfot taotlemistingimuste kohta. Minister avaldas heameelt, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, KredExi ja lasterikaste perede liidu koostöö on sujunud hästi ning toetuse jagamine pole takerdunud bürokraatiasse.



Ministeerium on lasterikaste perede elamistingimuste parandamist toetanud 2008. aastast. Toetuse eest saab soetada uue kodu või renoveerida olemasolevat pere, kus kasvab vähemalt neli alla 19aastast last. Keskmine toetussumma on olnud 157 000 krooni leibkonna kohta, pere omafinantseering on taotleja keskmisest sissetulekust sõltuvalt 0-20 protsenti tehtud tööde maksumusest. Selle võib katta kohalik omavalitsuski. KredEx võtab taotlusi vastu 31. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles