Raju soovib endiselt hüdroenergia tootmist Sindi paisul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi pais.
Sindi pais. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kuigi keskkonnaministeerium ei näe võimalust lubada Pärnu jõel Sindi paisul hüdroenergia tootmist, soovib AS Raju endiselt sinna hüdroelektrijaama rajada.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja sõnade kohaselt kordas ministeerium teisipäevasel kohtumisel Raju ASiga oma seisukohta, et hüdroelektrijaama ehitamise korral jääks enamik kalu lõksu ega pääse kudema. "Kui üksikutel isegi õnnestub kudema pääseda, siis noored kalad hukkuvad turbiinides," ütles pressiesindaja.

Samal ajal mõistab ministeerium, et ettevõtte jaoks on kalade läbipääsu rajamine oma kuludega liiga koormav. "Seetõttu tuletasime ettevõtjale meelde, et neil on selleks võimalik kasutada Euroopa Liidu fondide raha."

Sindi paisu keskkonnamõjusid hinnanud keskkonnaamet ei näe võimalust lubada Pärnu jõel Sindi paisul hüdroenergia tootmist, kuna see ohustaks kalade rännet jõel. Ameti sõnul ei ole paisu lammutamine ainus alternatiiv Pärnu jõe hoiu- ja kaitse-eesmärkide täitmisel, sama tulemust on võimalik saavutada kalarambi ja kalapääsu samaaegse rajamisega jõe paremkaldale, kuid hüdroenergia tootmine seab looduskeskkonna seisundi tagamise kahtluse alla.

Aruandest ja sellele antud tagasisidest võib selgelt järeldada, et hüdroenergia tootmine seab eelpool viidatud eesmärkide saavutamise kahtluse alla, mistõttu välistab keskkonnaamet keskkonnamõju hindamise aruande pinnalt sellise tegevuse lubamise.

Mullu tegid kolm keskkonnaühendust keskkonnaministeeriumile ühispöördumise, millega soovitasid mitte anda Raju ASile luba Sindi paisule hüdroelektrijaam ehitada. Paisu omanik AS Raju taotles keskkonnaametilt vee-erikasutusluba, et saaks Sindi paisul hakata elektrienergiat tootma, taastada olemasolev mittetöötav kalatrepp ja peale selle rajada jõe paremkaldale veel uus looduslähedane kalapääs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles