Tööotsinguil kolivate inimeste korterid jäävad tühjana odavmüüki

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maale korteri otsija tahab, et lähedal oleks pood, perearst ja korralik bussiühendus Pärnuga.
Maale korteri otsija tahab, et lähedal oleks pood, perearst ja korralik bussiühendus Pärnuga. Foto: Ants Liigus

Praegu leiab Pärnumaal kümneid kortereid, mille hinnad on kukkunud alla 100 000 krooni, mõnekümne tuhandega saab nii pisikese remonti vajava kui mitmetoalise sissekolimisvalmis eluaseme.
 


Maakonnakeskuste korterite hinna kujunemisel mängivad määravat rolli nii asukoht kui kohalik tööhõive. "Kohtadesse, mis asuvad Pärnust üle 20 kilomeetri kaugusel ja kus tööd leida võimatu, ei taheta kortereid osta," tõdes Lossi kinnisvarabüroo juhataja Eino Ojandu.

Mõne aasta tagusega võrreldes on korterite hinnad oluliselt langenud, mõnes asulas koguni 50-60 protsenti, nentis Pindi kinnisvara maakler Tiit Lõõbas. "Kui varem sai Tootsis 250 000 krooniga korteri müüdud, siis nüüd läheks sama korter ehk 100 000ga," iseloomustas ta.  

Just Tootsis pakutaksegi kõige enam odavaid kortereid: eile võis kinnisvaraportaalidest leida kümmekond alla 100 000 krooni maksvat sealset korterit.

Enamasti karjuvad mõnekümne tuhande krooniga müügis korterid remondi järele. "Kui korterid vajavad remonti, ei saa nende eest suurt raha küsida. Samal ajal pole mõtet seda müügi eel üles vuntsida, sest paljud ostjad eelistavad soetada just odava  pinna, kus ise remonti teha," rääkis Lõõbas.    

Kui tavaliselt venib praegu korterimüük kuid ja isegi aastaid, siis mõnekümne tuhande krooniga müüki jõudvad korterid lähevad kui soojad saiad, tõdes Lõõbas.

Ostjad

Odavate korterite vastu tunnevad huvi nii pensionärid kui noored pered. Edukalt toimib skeem, kus Tallinna pensionärid müüvad oma kalli kinnisvara maha, otsivad maale odavama elamise ja ülejääva rahaga elavad lahedasti ära. Uue elukoha valiku eeldused on lähedal asuv pood, arstipunkt ja korralik bussiühendus Pärnuga.

Üha sagedamini ostavad maale korteri välismaal tööl käivad inimesed, kel pole suurt vahet, kus nad Eestis olles peatuvad. Samuti on hakanud Lõõbase jutu järgi üllatavalt tihti Pärnumaale kinnisvara ostma vene keelt kõnelevad inimesed. Nad ei tule Venemaalt, just Eestis elavad venelased tahavad linnadest maale kolida.

Kortereid otsivad mõne kauge maakoha elanikudki, kel näiteks praegu vaja mõni kilomeeter bussipeatuseni käia ja siis veel viis kilomeetrit sõita, et poodi jõuda. "70aastasel memmel käib see üle jõu ja nii ongi ta sunnitud mujale elama asuma," sõnas Lõõbas.

Tühjad

Süveneb suundumus, et müügis korterid on tühjad, eelkõige need odavamad. Põhjus on lihtne: kohapeal tööd ei leidu, inimesed kolivad töökohale lähemale ja elamispinnad jäävadki tühjana seisma. Samal ajal tuleb kommunaalkulusid endiselt maksta ja need pole kütteperioodil sugugi tagasihoidlikud.

"Võib arvata, et tühjana seisva korteri kommunaalkulud sunnivad nii mõnegi oma vara hinda drastiliselt alandama, et vaid sellest püsikulust vabaneda," rääkis Ojandu.

"Müügis kortereid on nii palju, et müüa on võimalik siis, kui pakud kõige madalamat hinda."

Tingimine

Reegliks on saamas, et müügikuulutustes küsitava hinnaga tehinguks ei lähe. "Ostjad pakuvad ise hinna, millega nad ostaksid," avaldas Lõõbas. "Päris müstilisi pakkumisi tehakse, isegi 50 protsenti ostja küsitavast summast madalamat hinda pakutakse."

Tingida omanikuga tavaliselt ikka saab, kuid paarikümne tuhandega müüdavate eluasemete puhul napib läbirääkimisruumi. "Aga isegi selliste madalate hindade puhul üritatakse tingida," lisas Lõõbas.

Miks aga seisab osa kortereid pikka aega muutumatu kõrge hinnaga müügis? "Mõni ei saa hinda alla lasta, kuna korter on laenuga ostetud," tõdes Lõõbas.   

Kinnisvarabuumi taandudes said korteri müüdud need, kes taipasid ruttu hinna alla lasta. Kes jäi hinnalangetamisega hiljaks, ootab siiani ostjat.

Buumi ajal kalli korteri ostnu nüüd suure tõenäosusega seda raha enam tagasi ei saa. "Meie peame olema need, kes selle karmi tõe inimestele välja ütlevad, et nad ei saa müügi korral enam hinda, millega nad ostsid ja mille pangale peavad tagasi maksma," nentis Ojandu. "Paljud algul üritavad ikka müüa, paraku näitab elu muud."  

Lõõbas usub, et tasapisi hinnad küll tõusevad, kuid loodetud hüppelist kasvu euro tulek ei too. "Kui me Euroopa Liitu läksime, arvati, et kohe tuleb Euroopast tohutu hulk ostjaid, aga sellist asja ei juhtunud," ütles ta.

Ojandugi on seda meelt, et hinnatõus tulemata ei jää, kuid see võtab aega. "Kel vähegi kannatab, võiks müügiga oodata," soovitas ta.


Pärnumaal müügis korterid:

Tootsis 2toaline 22 000 krooni
Tootsis 2toaline 28 000 krooni
Tihemetsas 4toaline 29 000 krooni
Tootsis 2toaline 33 000 krooni
Tootsis 2toaline 36 000 krooni
Sindis 1toaline 40 000 krooni
Maranal 2toaline 45 000 krooni
Vändras 2toaline 49 000 krooni
Lõpel 2toaline 49 000 krooni
Tootsis 3toaline 55 000 krooni

Allikas: City24

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles