Vallikraavis lehkab kala ja vohavad rohevetikad

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko Ehituse töömees Andres Sutt oli eilegi ametis lõpnud kalade koristamisega.
Merko Ehituse töömees Andres Sutt oli eilegi ametis lõpnud kalade koristamisega. Foto: Ants Liigus

Eilegi koristati Pärnu vallikraavist nädalapäevad roiskunud ja hingematvat lehka levitanud kalu, paraku hulbib hulk juba roheliseks tõmbunud kalu ikka vees ja laseb lendu vänget haisu, mille levik sõltub tuule suunast. Peale selle on kraavis hakanud kasvama rohevetikad.

„Nüüd peaks kindlasti kirjutama, et kõik on korras ja haisu enam pole, muidu veel eile (pühapäeval, U. H.) kuulsin ühest raadiojaamast, et Pärnus kõik lehkab ja tulemas pole hansapäevad, vaid haisupäevad,” tõdes AS Taastusravikeskus Viikingi tegevdirektor Kairi Lusik.

Lusiku väitele peab siiski lisama, et vallikraavi jalakäijate silla juures, kuhu tuul kõik lõpnud kalad oli ajanud, oli lehk eile hooti lämmatav. Kraavist lähtuvat tugevat haisu oli tunda kaugemalgi: sellest nördinud linlaste kinnitusel Keskväljaku parklas ja Rüütli tänaval. Need kohad jäid Viikingist erinevalt vallikraavi suhtes allatuult.

Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk märkis, et kuigi surnud kaladest lõviosa on koristatud, pole olukord vallikraavis kaugeltki normaalne: vohama on hakanud rohevetikad. See omakorda näitab, et ebasoovitavad protsessid vallikraavi vees kestavad.

Üks lahendusi oleks sulundi osaline avamine: nii pääseks kraavi värske jõevesi. Paraku pole keskkonnainspektsioon selliste otsuste langetaja.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni keskkonnakasutuse juhtivspetsialist Toomas Padjus nentis, et ametis on olnud juttu kas ühe või mitme vallikraavi jõest lahutava suluse lüli eemaldamisest, ent seda otsust ei langetata uisapäisa. Liiati sõltub see ehitajast, kelle tööde tarvis kogu pahanduse põhjustanud tamm üldse rajati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles