Pärnu tähetornis saab vaadelda täheplahvatust

, astrokeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu noored astronoomiahuvilised pildistasid keskkonnahariduskeskuse observatooriumis kauget täheplahvatust ehk supernoovat.
Pärnu noored astronoomiahuvilised pildistasid keskkonnahariduskeskuse observatooriumis kauget täheplahvatust ehk supernoovat. Foto: Erakogu

Amatöörteleskoobiga sai kauge galaktika supernoova plahvatust jälgida viimati 21 aastat tagasi ja nüüd on taoline võimalus avanenud uuesti – valgus sellest sündmusest on liikunud meieni 12 miljonit aastat.

Astronoomias juhtub alati midagi põnevat, tuleb ainult olla valmis seda vastu võtma pöörates pilgud ja vajadusel teleskoobid taevasse. Seda tõsiasja kinnitas eelmisel nädalal plahvatanud supernoova Suure Vankri tähtkujus kauges galaktikas Messier 82 (M82), mille hüüdnimi on Sigari galaktika. Nimetus tuleneb tema ebaharilikust välimusest ja algselt arvati, et seal põrkuvad kaks eri tasandis galaktikat. Tegelikult toimub galaktika punases hõõguvat sigariotsa meenutavas osas aktiivne tähetekke protsess.

Eelmisel teisipäeval, 21. veebruaril olid Londoni ülikooli ( UCL) tudengid tegemas Steve Fossey juhendamisel tavalise õppetöö käigus mõnd pilti tuntud galaktikast M82. Oma üllatuseks avastasid nad heleda täpi, mida mõne nädala eest tehtud piltidel veel polnud. Mõelge vaid – poisid panid teleskoobi pildistama, sõid siis koos pitsat ja veidi hiljem avastasid supernoova!

Selsamal õhtul olid Pärnu keskkonnahariduskeskuse tähetornis astronoomiaringi 15 õpilast, kes vaatlesid Jupiteri punast laiku ja loendasid planeedi kaaslasi. Oli väga külm õhtu, teleskoobi esiklaas kippus laste hingeõhust härmatuma ja vaatlused tuli kiiresti lõpuni viia. Sel õhtul jäi meil siin Pärnus supernoova märkamata.

Nädal hiljem, 28. jaanuaril asusid Pärnu noored asja kallale ja kauget täheplahvatust otsustati oma silmaga vaadelda. Pärnu observatooriumi esimene supernoova vaatlus oli edukas – Janely, Sandra-Stella, Miia, Kristin, Aurelia, Gerhard, Alari, Klaus, Märtin ja Rando kogesid oma silmaga elu esimest tõelist teadussündmust. Valminud pilt tehti meie tähetorni tehnikaga samal õhtul.

Valgus sellest kaugest galaktikalt oli liikunud 12 miljonit aastat, et anda sära meie laste silmadesse.

Kuigi supernoovad plahvatavad tihti, on võimalus nende vaatlemiseks amatöörteleskoopidega harv sündmus. Viimane kord oli selline võimalus 21 aastat tagasi ja me ei tea kunagi, millal ja kus lendab laiali järgmine täht. Igal juhul on see supernoova vaadeldav veel mõne nädala jooksul, maksimumheleduse saavutab ta veebruaris. Kõik huvilised saavad seda imelist sündmust oma silmaga näha Pärnu keskkonnahariduskeskuse tähetornis 3.–7. veebruarini toimuvatel vaatlusõhtutel. Vaatlused toimuvad ainult selge ilmaga. Vajalik on eelnev registreerimine ja soe riietus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles