Vaidlus tori hobuse aretusõiguse üle jõudis riigikohtusse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Tori hobuse aretamisega tegelev Eesti hobusekasvatajate selts (EHS) esitas riigikohtule kassatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtu otsusele, mis jättis MTÜ-le Vana-Tori Hobuse Ühing (VTHÜ) õiguse aretada alternatiivset vana-tori hobusetõugu.

Vaidlus sai alguse sellest, et veterinaar- ja toiduamet (VTA) tunnustas oma 4. juuni 2012 otsusega VTHÜ õigust pidada iseseisvalt nn vana-tori suuna tõuraamatut ja viia läbi vana-tori suuna jõudluskontrolli. EHS kui tori hobuse originaaltõuraamatu pidaja ei olnud sellega nõus, kuivõrd vana-tori hobune ei ole tegelikult omaette tõuna eristatav ja seega peab VTHÜ aretustöö ja tõuraamatu pidamine toimuma originaaltõuraamatu pidaja ehk EHSi kehtestatud põhimõtetel, teatas Eesti hobusekasvatajate selts.

Kuivõrd VTA ei rahuldanud esitatud vaiet, pöördus EHS Tallinna halduskohtusse, mis oma 1. novembri 2012 otsusega leidis, et EHSi õigusi on rikutud ning tühistas VTA otsuse. Kohus leidis, et VTA on vääralt tõlgendanud põllumajandusloomade aretuse seaduse sätteid, millega on kehtestatud originaaltõuraamatut pidava ühingu staatus ja õigused.

Halduskohtu otsusele esitasid apellatsioonikaebuse nii VTA kui VTHÜ ning 16. jaanuaril 2014 tühistas Tallinna ringkonnakohus halduskohtu otsuse, leides, et EHSil kui kolmandal isikul kaebeõigus üldse puudus ja tema õigusi ei ole rikutud.

Kohtuvaidlust jätkates juhib EHS tähelepanu, et tegemist ei ole pelgalt juriidilise vaidlusega ühe või teise ühingu formaalsete õiguste ümber, vaid jutt käib tori hobusetõu saatusest. Tori hobuste arvukus on kahanenud piirini, kus igasugune killustatus ja isetegevus aretustöös võib reaalselt ohtu seada tõu säilimise üleüldse.

Tori hobuse originaaltõuraamatu pidajana väljendab EHS tõsist muret ja protesti, et Eesti riik VTA näol on algatanud protsessi, millel võivad olla traagilised tagajärjed tori hobusele kui osale eesti kultuuripärandist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles