Pudeli-Vovka sattus tahtmatult skandaali

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugulastele ei meeldi, et Pudeli-Vovkale pühendati Facebookis luba küsimata oma lehekülg.
Sugulastele ei meeldi, et Pudeli-Vovkale pühendati Facebookis luba küsimata oma lehekülg. Foto: Urmas Luik

Suhtluskeskkonnas Facebook avati teisipäeval legendaarsele Pudeli-Vovkale pühendatud külg, kuid mehe omaksed on tulivihased luba küsimata isikuandmete kasutamise üle ja nõuavad lehekülje sulgemist.

Sindis elavale Vladimir Vetsinile, rahvakeeli Pudeli-Vovkale, pühendatud küljel on toodud mitmed faktid mehe elu kohta, samuti viide Õhtulehes ilmunud artiklile.

Ka on lehel luba küsimata kasutatud Pärnu Postimehe fotosid, autorile siiski viidates.

Kuigi lehekülg on üles ehitatud läbivalt positiivses ja Vovkat kiitvas toonis ja see oli kogunud eilseks juba üle 1600 “meeldimise”, ei meeldi külg absoluutselt Vovka Sindis elavatele sugulastele.

Vovka täditütre Svetlana Muržina kinnitusel häirib perekonda kõige enam, et lehekülg tehti ja isikuandmeid kasutati luba küsimata. Pealegi tõi Muržina välja, et leheküljel on Vovka kohta esitatud ebatäpseid andmeid.

Näiteks seisab küljel: “Tema pangaarvele on kogunenud üüratu summa, kuid ta ise ei tea sellest” ja “Ta oleks rikas nagu nui, aga ema ja õde võtavad talt kogu raha ära”.

Muržina kinnitusel on tegu lausvalega.

“Tal on küll pangakonto, kuhu laekub pension, aga ema on tal ammu surnud ja õde hoolitseb selle eest, et neil oleks korralik elamine,” teadis Muržina.

Naise kinnitusel soovib perekond, et Facebooki lehekülg suletaks. “Saatsime juba kirja, et lehekülg maha võetaks ja lõpetataks meie eraelu rikkumine, aga sellele ei ole veel reageeritud,” lisas Muržina.

Veebikonstaabel Andero Sepp Vovkale pühendatud lehekülge probleemseks ei pidanud.

“See ei halvusta kedagi ja on pigem väärtustamisele üles kutsuv,” põhjendas Sepp. “Samuti pole seal avaldatud delikaatseid isikuandmeid. Pigem on tegu fännilehega”

Siiski andis Sepp karistusseadustikule viidates juhiseid edasiseks käitumiseks.

“Kui inimesel endal või tema kohtu määratud eestkostjal on pretensioone, siis tuleks esialgu pöörduda lehe haldaja poole,” lisas Sepp. “Kui häirib mõni konkreetne postitus, saab paluda üksikuna sellegi eemaldada. Samuti on võimalus isikuandmete käitlemise korral pöörduda andmekaitse inspektsiooni poole või otse tsiviilhagiga kohtusse.”

Karistusseadustiku paragrahvi 1572 järgi sooritatakse kuritegu, kui teist isikut tuvastavaid või tuvastada võimaldavaid isikuandmeid edastatakse tema nõusolekuta, võimaldatakse nendele juurdepääs või neid kasutatakse eesmärgiga luua teise isikuna esinemise teel temast teadvalt ebaõige ettekujutus, et varjata kuritegu.

Kui sellega on tekitatud kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele, karistatakse selle eest rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Sepa hinnangul Vovka lehe puhul kuriteo koosseis puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles