Bernd Saxe: Hansapäevad tõid esile ajaloo ja kultuuri eripära

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansa Liidu president ja Lübecki linnapea Bernd Saxe.
Hansa Liidu president ja Lübecki linnapea Bernd Saxe. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eile hommikul enne Tallinna lennujaama sõitu andis Hansa Liidu president, Lübecki linnapea Bernd Saxe Pärnu südalinnas Victoria hotellis intervjuu Pärnu Postimehele.

Saksa Sotsiaaldemokraatlikusse Parteisse (SPD) kuuluv Saxe on Lübecki 228. linnapea, kes valiti ametisse 2000. aastal. Tal on kaks kõrgharidust: üks ettevõtluse, teine sotsiaalvaldkonnas.

Lübeck on vana ja kuulus Saksa linn, 14. sajandist Hansa Liidu pealinn ja kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Seda linna nimetatakse Hansa kuningaks. Bernd Saxe, aga palun öelge, mida teadsite siiani Pärnust?

Olen varemgi Pärnus käinud seoses rahvusvaheliste hansapäevade ettevalmistamisega. Pärnu on Eestis tähelepanuväärne linn suurepärase asukohaga Läänemere ääres ja oivaline puhkusekoht oma liivarannaga. Aga Saksamaal ei tea inimesed Pärnust peaaegu midagi.

Miks?

Väike Eesti linn.

Aga pärast 1990. aastaid oleme Ida-Euroopa riike paremini tundma õppinud, Baltikumi sealhulgas. See piirkond muutub sakslastele taas lähedaseks ka turismi sihtkohana.

Kas teie kui hansaliikumise eesistuja jäite 30. rahvusvaheliste hansapäevade korraldamisega Pärnus rahule?

Hansapäevad olid Pärnus väga hästi korraldatud ja ilm oli ju suurepärane. Saime seda linna tundma õppida, ajalugu ja tänapäeva võimalusi.

Missuguseid elamusi siit saite?

Kultuuriprogramm oli suurepärane. Hansalinnad tutvustasid siin ennast, oma eripära, käsitööd ja kööki. Kokku saime neist kirju suure ja mitmekülgse pildi.

Milliseid Eesti suveniire ostsite kaasa?

Ma sain loomulikult kingitusi ja ise eriti ringi vaadata ei jõudnudki, sest hansapäevad kui suurüritus on mulle kui eesistujale kohtumiste tiheduse poolest stressirohked.

Saksamaa esindus oli suurim, 34 hansalinna. Miks on hansaliikumine vajalik veel nüüd, 21. sajandil? Hansa – see on ju keskaeg!

Loomulikult on hansaliikumisel ajaloos kaugele ulatuv ja suur ajalooline tähtsus. Aga meie kaasajal on hansalinnade liit oma 29 tegevusaastaga kujunenud Euroopa linnu ja piirkondi ühendavaks võrgustikuks, mis piirkonniti toob esile nende ajaloolise ja kultuurilise eripära ning ettevõtluse, kaasa arvatud turismi, arendamise võimalused.

Nii et keskajal välja kujunenud hansalinnadel on tähendus siiani ja usun, et üle 200 linna ühendav Hansa Liit on Euroopas mitmes valdkonnas koostöö kaudu oluline organisatsioon.

Milliseid kohustusi tuleb teil kui Hansa Liidu presidendil täita?

Eelkõige Hansa Liidu esindamine muudes organisatsioonides ja hansalinnade omavahelise koostöö koordineerimine.

Tean, et teile meeldib meeldib toitu valmistada ja kriminulle lugeda, armastate suusatamist, purjetamist ja rattasõitu. Millal teil selleks kõigeks töö kõrvalt aega jätkub?

Õhtuti, nädalalõppudel, puhkuse ajal. Aga loomulikult, aega jääb hobidele vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles