Soometsa külaselts võõrustab Gruusia lapsi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia noored koos võõrustajatega Soometsa külamaja taga õhtust diskot ootamas.
Gruusia noored koos võõrustajatega Soometsa külamaja taga õhtust diskot ootamas. Foto: Urmas Luik

Soometsa külamaja taga mängisid tumedapäised noored üleeile õhtupoolikul palli, keeleerinevused platsil nende hoogu ei takistanud, kuigi seltsi võõrustada Gruusia lapsed oskavad rahvaid ühendavat inglise keelt vähesel määral.

Häädemeeste valla Soometsa külaseltsil on rahvusvaheliste noortelaagrite korraldamise kogemus, sestap võttiski selts eesotsas Hiie Lainela ja Krista Habakukega vastu pakkumise aidata sisustada Gruusia laste suvepuhkust.

Sellekohase otsuse tegemine käis mitme ministeeriumi, sealhulgas Eesti välis- ja Gruusia sõjapõgenike ministeeriumi kaudu.

Oma osa kõnealuses projektis on riigikogu liikmel, riigikaitse komisjoni esimehel Mati Raidmal, kes pühapäeval koos Gruusia suursaadiku Ruslan Abašidzega Soometsa vahetuid muljeid kuulama sõidab.

“Alguses oli nendega raske rääkida, neil oli depressioon,” mainib Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse konsultant ja külaliikumise hing Krista Habakukk, viidates öelduga sellele, et suvevaheajal Eestisse sõitnud noored on kodumaal näinud sõjakoledusi ega ole üleelatut unustanud.

Noored on jagatud seitsmesse perre, osa elab Rannametsas, osa Pärnu lähiümbruses. Ühisüritused toimuvad neil Kodukandi Pärnumaa noortekoja liikmetega, kes võõrustajarolli tõsiselt suhtuvad. Väljasõite on tehtud Pärnusse ja Pärnjõele, ees on laagripäevad Remnikul ja naasmine Soometsa.

“Oleme kõik esimest korda Eestis, lapsed on vanuses 11-15 aastat. Kuigi kultuurid on erinevad, tunneme ennast siin hästi,” rääkis Salome Zhvania, kes on üks lastega kaasas olevaid kasvatajaid ja hariduselt psühholoog.

“Mulle meeldis veekeskuses käimine ja lapsed, keda me siin kohtasime,” ütles Lile Kristesiašvili, kellel nagu tema kaaslastelgi kestab suvevaheaeg 15. septembrini. Kodumaal tagasi, jagavad nad koolikaaslastele Eesti-muljeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles