Rannaniidu täkud vigastasid üksteist

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimu eest võitlevad konikud võivad üksteist hammustada.
Võimu eest võitlevad konikud võivad üksteist hammustada. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnus Raekülas rannaniidul elavad konikud on omavahel nii kõvasti purelnud, et üks hobune sai vigastada. Peale selle ehmatas reedel linlasi Papiniidu tänava juures ringi uidanud Šoti mägiveis.

Murelik lugeja teavitas Pärnu Postimeest, et Raeküla rannaniidul rohtu sööva kaheksa hobuse seas on üks ilmselgelt viga saanud – looma tagumise vasaku jala kohal on kole auk, mille ümber nahk kuivab ja praguneb.

“Vigastus ei ole ilmselt värske, sest hobune on teistest mõnevõrra lahjem ja üsna apaatne,” märkis lugeja. “Õudselt nutune oli teda vaadata ja kujutleda, kuidas ta seal (eriti praeguste palavate ilmadega) piinleb ja pikkamööda kuhtub.”

Keskkonnaameti projektijuhi Bert Holmi kinnitusel ei ole olukord aga üldse nii hull, kui pealtnäha paistab.

“Olen isegi seda hobust näinud,” kinnitas Holm. “Aga tegu on veidi metsikumat tüüpi hobustega, kui on tavalised, ja nad kipuvad omavahel aeg-ajalt võitlema. Nooremad täkud soovivad end kehtestada ja siis vanemad täkud panevad noored paika neid näiteks hammustades.”

Holm nentis, et kuigi vigastus võib välja näha ebaeetiline, on see siiski pindmine ega kujuta looma jaoks ohtu.

“Eelmisel aastal oli ühel hobusel isegi hullem vigastus ja see paranes lõpuks lihtsalt ära,” lisas Holm. “Eks looduses on ju sama lugu, et loomad võitlevad omavahel ja saavad vigastusi, aga ega keegi sellepärast kohe sure.”

Reede keskpäeva paiku ehmatas randa suunduvaid pärnakaid aga Papiniidu tänava otsas tarandikust välja pääsenud hiiglaslik Šoti mägiveis.

Kuigi mõni inimene pelgas looma ja kartis temast mööduda, sõi veis tarandiku kõrval rahulikult rohtu ega lasknud end inimestest segada.

Miks veis tarandikust välja pääses, pole teada. Loomade omanik Georg Artma tõttas alles Pärnu poole.

“Sel aastal on kuidagi palju tara lõhutud,” ütles Artma. “Aeda on varastatud, poste on kasutatud lõkkes. Ehk on asi selles.”

Holm pani kõigile südamele, et rannaniidu loomatarandike juures on teeotstes mitmel pool karjataja telefoninumber ja kui keegi silmab rannaniidu loomade juures midagi ebatavalist, võiks numbril 504 1248 Georg Artmaga ühendust võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles