Aasa talus heinategu tehtud

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasa talus on vanaemal-vanaisal suvel abiks maast madalast loomadega harjunud väike perenaine Kärt, kes sügisest läheb esimesse klassi.
Aasa talus on vanaemal-vanaisal suvel abiks maast madalast loomadega harjunud väike perenaine Kärt, kes sügisest läheb esimesse klassi. Foto: Henn Soodla

Vanarahva ütlemise järgi lööb jaagup raudnaela heina sisse, seega kes vähegi jõuab, peab jaagupipäevaks, 25. juuliks kuiva heinaga ühele poole saama.

“Praktiliselt on hein tehtud, äärealadelt on veel niita,” ütles Pärnu- ja Läänemaa piirile jääva Aasa talu peremees Eino Elismäe.

Aasa talu on üks Varbla vallas piimakarjakasvatusele spetsialiseerunud majapidamistest, kus on enam kui 30pealine lüpsikari. Palavaga hoiavad loomad ennast Pärnumaa esimeses, tosin aastat tagasi valminud vabapidamisega lüpsilaudas varju ja pääsevad seal lõhnavat heina nosides nii lõõskavast päikesest kui verejanulistest parmudest.

“Tänavune kuiv hein on neil nina ees, karjamaa sai ära niidetud,” rääkis talu perenaine Helgi Elismäe, kelle sõnul talvevarud sellise söötmisega ohus ei ole.

Talve ootel on tublisti üle tuhande 400-700kilose heinarulli, millest aitab jagu saada rullilõikaja, mis pererahva tööd hõlbustab.

“Viis-kuus tonni lehma kohta peab ikka heina tehtud olema,” mainis perenaine, kelle sõnade järgi on tänavune suvi olnud söödavarujatele kuldne.

Piimakilosid aitab hoida jõusööt ja ülepäeviti peatub Aasal pealinna kirjadega piimaauto.

“Kui ehitasime selle lauda, maksti piimaliitrist 12 senti,” mainib perenaine. Üheksakümnendate lõpust arvates saab tootja nüüd piimaliitrist ligi 30 korda rohkem raha, aga elu on eest nii kiiresti ära jooksnud, et PRIA toetusteta ei vea tõsine tootjagi välja. Vanaema-vanaisa tubli abiline on lapselaps Kärt, kes sügisel läheb Tõstamaa keskkooli esimesse klassi ja on Aasa talu loomadega harjunud.

“Seal on meil üks tore loom, kui sündis, oli tal rist laubal ja süda jala peal,” viitas perenaine vasikast sirgunud mustakirjule karja täiendusele.

Suitsupääsukesed lendasid nagu nooled edasi-tagasi, püüdes pesapoegadele nokatäidet. Vanarahvas ütleb, et kui pääsukesed lendavad kõrgelt, tuleb kuiv ilm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles