Tibudest, teradest ja foolhappest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit koos poja Mathiase (vasakul) ja Katrin koos tütre Noraga teadsid üksteist juba varem, suvekool aga suurendab ühtsustunnet veelgi.
Birgit koos poja Mathiase (vasakul) ja Katrin koos tütre Noraga teadsid üksteist juba varem, suvekool aga suurendab ühtsustunnet veelgi. Foto: Henn Soodla

Soometsa külamaja kõrval heinamaal ajavad hobused sabadega kärbseid minema. Kärbseid ja parme on sinitaevas särava päikese käes tõesti palju. Külamaja juures seisab väike ümmargune kummist lastebassein.

Uksele tormab vastu Malle Link. “Meil siin lähevad hommikud aina hilisemaks ja praegugi alles söömine pooleli,” selgitab ta. Olen jõudnud Pärnumaa noorte emade suvekooli.

Suvekool leiab aset kolmandat korda ja kestab seekord terve nädala. Korraldaja Malle Link juhib Pärnu noore ema kooli tööd, kus käivad koos verinoored emad, et saada igakülgseid teadmisi pereelu, lapsekasvatamise ja haridus- või tööellu naasmise kohta.

Kui muul ajal käivad koos peamiselt emad, sest isad on tööl, ollakse suvekoolis kogu perega. “Siin tekib väga mõnus ühtsustunne,” seletab Malle. “Eilegi lebasime kõik koos madratsitel ja vaatasime popkorni süües filme.”

Pered otsust ei kahetse

Külamajja sisse astudes leian end heledate puitlaastplaatidest seinte vahel. Noored pered sehkendavad avaras söögiruumis. Loobutud on tellitud toitlustamisest ja hommikuse pudru keedab see, kes esimesena ärkab.

Taldrikutes on riisipuder värske maasikamoosiga. Võileivadki jätavad suvise mulje, sest tomati- ja kurgiviile on seal tublisti.

“Andis jumal tibu, annab tera ka,” ütles 19aastasele Heiko Pajusaarele tema ema, kui kuulis, et noormees saab isaks. Praeguseks on issi kukil trampiv Mathias juba 8kuune.

Mathiase ema Birgit Kandla on 17aastane. “Kui oma emale rasedusest rääkisin, tuli algul ikka paras kodusõda,” meenutas ta. Nüüd on suhted head ja oma otsust laps sünnitada pole ta kahetsenud.

Rohelises kleidis väike preili on koos kaisukaruga end juba ukseni sättinud. Malle haarab ta sülle ja nad istuvad samuti laua äärde. Noor isa heidab pilgu üle laua ja teeb tüdrukule suuga põrisevat häält. Tüdruk naeratab ja närib karumõmmi edasi.

20aastased Katrin Ao ja Marten Palu nimetavad oma aastavanust tütrekest Norat poolplaneeritud lapseks. Ajaks, kui noored lapseootusest teada said, olid nad paar olnud veidi üle aasta. Marten räägib loo, kuidas ta oma ema teavitas: “Rasedatel on vaja foolhapet ja ma siis helistasin oma emale ning küsisin, mis foolhapet sisaldab. Tal oli kohe pilt selge, mis toimub.”

Emad ja isad kooli tagasi

Päeval enne Pärnu Postimehe külaskäiku oli suvekooli programmis töötukassa konsultandiga kohtumine. Malle selgitab, et suvekoolis ei ole rangeid loenguid, pigem ollakse lihtsalt kõik koos ja räägitakse vabas vormis.

“Igas olukorras saab hakkama,” võtab Marten kuuldu kokku. Tema on ühendanud töö ja hobi ning tegutseb veebidisaineri ja breiktantsutreenerina. Teine pereisa, Heiko, töötab praegu tootmistöölisena.

Marten läheb sel sügisel kutsekooli teisele kursusele, aga katkenud kooliteed plaanivad jätkata teisedki noored. Katrin asub õppima täiskasvanute gümnaasiumi 10. klassi. “Seal on igasuguseid inimesi ja keegi ei vaata viltu. Pealegi on kohustuslikke koolipäevi vähem ja jääb rohkem aega lapse jaoks,” selgitab ta valikut.

Birgit ja Heiko lähevad Sauga kooli 9. klassi kaugõppesse. “Nüüd on laps veidi suurem, lihtsam on talle hoidjat leida,” ütlevad nad.

Kaugemast toanurgast tuleb laua äärde Supermani särgiga heledapäine poiss. Ta on nurgas seisva arvuti väiksemale vennale jätnud. 7aastane Kevin ja 5aastane Kristjan on korraldaja Malle pojad. “16aastaselt läksin ise noore ema kooli, eks sellepärast see südamelähedane teema ongi,” ütleb ta.

Õhtupoolik toob suvekoolilistele võimaluse kõrval karjamaal seisvaid hobuseid lähemalt näha. Kes saab niisama patsutada ja vankris istuda, kes ise ratsutada. Järgnevatel päevadel ootavad ees ekskursioon potitehasesse ja väike pidu. “Aina lõbusamaks läheb,” rõõmustab Katrin pisitütar Norat sülle haarates.

Minu lahkudes algab nõudepesu. Nii käivad käsikäes argisemad ja erilisemad rõõmud.

Ümmargune valge-sinisekirju bassein seisab endiselt muruplatsil. Malle arutleb, kas sinna ehk kuuma vett juurde valada, sest pilvitust taevast ja kuumast päikesest hoolimata ei soojene vesi kuigi jõudsalt, aga lastele on soojemat vett vaja. Samas tuleb ta mõttele kutsuda appi oma abikaasa ja organiseerida hoopis mere äärde minek. See idee elavdab iseäranis noori isasid. Emad naeratavad malbelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles