Kõik lemmikloomad kuuma ei karda

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmnurkse pea ja peenikese kaelaga odapeamadudele põhjamaine kuumus ei sobi.
Kolmnurkse pea ja peenikese kaelaga odapeamadudele põhjamaine kuumus ei sobi. Foto: Hille Rokk

Kuumalained mõjuvad halvasti meie tervisele, äikesetormid kodutehnikale, hooletusse ei tohiks jätta lemmikloomigi.

Kõige sagedamini tuleb kuumade ilmadega ette koerte ülekuumenemist ja rabandusi. Pärnu kodutute loomade varjupaiga juhataja Birjo Piiroja sõnul läheb neil siiani hästi, kuigi kerge neil pole. Et koeri ülekuumenemise eest hoida, on vaja neid vannitada ja neile palju juua anda.

“Kõige raskem on olukord musta lühikese karvaga koertel,” kummutab Piiroja arvamuse, nagu oleks pikakarvalistel koertel kuumaga kõige palavam. “Mustakarvalised neelavad päikesevalgust, paks karvkate ei lase aga kuumust kehale ligigi,” selgitab Piiroja

Loomad on sageli targemadki kui inimesed. “Koerad lähevad otsese päikesevalguse eest kuutidesse. Mõni kaevab kuudi taha augu ja poeb sinna sisse, et end jahutada,” räägib Piiroja.

Äike ehmatab looma

Inimeste rumaluse ees on lemmikloomad aga kaitsetud. “Kindlasti ei tohi jätta koera autosse, isegi mitte lühikeseks ajaks. Seal läheb kiiresti väga kuumaks,” manitseb Piiroja ja soovitab koeraomanikel vältida pikemaid jalutuskäike ning matku päeva kõige palavamal ajal.

Selle asemel peaks koera tooma koridori või esikusse, õuelooma tuppa või kuuri alla. Koera võiks vannitada, kõhualust ja jalgade sisekülgi peaks regulaarselt niisutama. Vesi, millega koeri niisutada, peaks olema külm, kuid mitte jääkülm.

Hiljuti oli Piiroja kuulnud bernhardiinide klubi soovitust puljongivesi külmutada ja siis seda jääkuubikutena koertele süüa anda. “Me pole seda veel katsetanud,” ei oska Piiroja sellise teguviisi tõhusust kommenteerida.

Eilne äikeseöö möödus loomade varjupaigas rahulikumalt kui paar aastat tagasi, kui tuul kuutide katused pealt puhus. “Naelutasime need hommikul uuesti kinni,” meenutab Piiroja ja on õnnelik, et seekord kuudid ja koerad paigale jäid.

Koerad võivad äikesega jooksu pista. “Loomade psüühika on erinev, mõni rabeleb end lahti, teine mitte,” selgitab Piiroja ja soovitab ketikoera äkese ajal siseruumis hoida. Omaniku lähedal on koeral turvalisem.

Põhjamaa kuumus on liiast

Vastupidiselt neljajalgsetele sõpradele sobib kuumus enamikule troopilistest loomadest suurepäraselt ja elu Pärnu minizoos kulgeb tavapärast rada. “Poegade sündimine on alanud. Eefadel sündisid just pojad,” ütleb mini-zoo juhataja Peeter Põldsam.

Ometi pole mitte kõikide roomajate elu põhjamaises kuumuses mõnus. Näiteks mägedest pärit maod odapead on harjunud külmaga ja tunnevad end hästi temperatuuril, mis ei ületa 27 kraadi. 30kraadine kuumus on neile eluohtlik. Siiamaani on nendega hästi läinud.

Nagu tavalisemate lemmikloomadega, ähvardab eksootilisemaid koduloomi ülekuumenemine. “Kõigepealt muutuvad nad hästi närviliseks ja üritavad peitu või veenõusse pugeda,” kirjeldab Põldsam. Et loomad ülekuumuse tõttu ei sureks, soovitab Põldsam kindlasti välja lülitada roomajate soojenduse, hoida kliimaseade sees ja jälgida, et päike otse terraariumisse ei paistaks.

Äikesele troopilised loomad ei reageeri. “Troopiliste loomade jaoks on see tavaline nähtus. Nad muutuvad siis aktiivsemaks,” räägib Põldsam ja lisab, et mõni loom ei oskagi juua muudmoodi kui vaid siis, kui vihma sajab. “Nad joovad vihmapiisku lehtede pealt,” tutvustab Põldsam vihma elulist tähtsust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles