Ilusad suveilmad toovad inimesed välja sööma

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steffani pitsarestoran on alati rahvast täis.
Steffani pitsarestoran on alati rahvast täis. Foto: Ants Liigus

Kui väljaspool suveaega kipuvad Pärnu toitlustuskohad tühjaks jääma, on tänavune kuum suvi aidanud kohalikel kohvikutel ja restoranidel talveks rasvakihti kasvatada. Pärnu Postimees uuris sedagi, kui palju küsitakse linnas raha vee eest.

Supeluse ja Karusselli nurgal asuv kohvik Supelsaksad on avatud möödunud aasta detsembrist. Selle aja jooksul on kohvik kogunud arvestataval hulgal püsikliente ja oma ainulaadse interjööriga saanud armastatud ajaveetmiskohaks.

Asutuse juhataja Anna Huimerind kinnitusel on maja avamisest saati puupüsti täis olnud. “Pole vahet, kas suvi või talv, kogu aeg oleme täis,” ütles naine. “Klientidele näivad meeldivat meie head toidud ja meeldiv teenindus.”

Supelsakstes võib saada küsimise peale toidu kõrvale kannuga jää ja sidruniga kraanivett, mis on tasuta. Vichy 0,33-liitrine pudelivesi maksab 20 krooni.

Inimesed eelistavad väliterrasse

Supeluse tänaval asuv restoran Must Pärl kutsub kuumal suvepäeval sisse astuma just sees valitseva rahustava atmosfääri ja jaheduse pärast. Restorani juhataja Monika Uibo sõnutsi on tänavune suvi restorani ajaloos üks edukamaid.

“See on kindlasti parimaid suvesid, mis meil olnud on, kliente voorib nii palju, et kõik ei mahu tihipeale ära,” rääkis Uibo. Juhataja kinnitas, et kui veel juuli alguses üritasid külastajad terrassil istudes kinni püüda viimsetki kübet suvesoooja, hakati kuumalaine tipus eelistama restorani siseruumi meeldivalt jahedust.

Uibo arvab, et peale hea asukoha on Musta Pärli tugevuseks tervislik menüü ja naturaalsed toormahladest kokteilid, mida võib lugeda selle suve hitiks. Peale selle võimalus toit koju kaasa osta.

Restoranis maksab pooleliitrine klaas jää ja sidruniga kraanivett viis krooni. 0,33-liitrine veepudel maksab 15 krooni. “Kui aga keegi tuleb kuumal päeval näiteks väikeste lastega sisse või palub klaasi vett rohu võtmiseks, anname tasuta,” lausus Uibo.

Tammsaare ja Supeluse nurgal paikneva villa Wesseti väliterrass on lõuna paiku mõõdukalt inimestega täidetud. Seevastu istub siseruumides tunduvalt vähem inimesi. Villa Wesseti tegevdirektor Veiko Mahlakas ei oska seletada, miks inimesed eelistavad kuumaga väljas istuda, kui sees on palju sõbralikum kliima, küll oskab ta öelda, miks villa Wesseti jaoks on tegu siiani parima suvega.

“Kahtlemata kõige parem suvi. Meil on suurepärane asukoht ja sel aastal oleme pannud kõvasti rõhku teeninduse kvaliteedi tõstmisele,” põhjendas Mahlakas villa head täitumust. “Oleme muutnud menüüd, nii et toitude tellimisest nende kätte toimetamiseni kuluks võimalikult vähe aega.”

Mahlaka sõnutsi on loomulik, et olenemata suurest hulgast teenindajatest, on asutusel kõigest üks köök ja täismaja korral tuleb õhtul sööma tulles arvestada väikese ooteajaga. “Kui lõuna ajal on ruumi küll, läheb restoran just õhtuti pilgeni täis,” sõnas Mahlakas.

Villa Wessetis juuakse enamasti pudelivett. 0,33-liitrise Vichy vee eest tuleb välja käia 20 krooni. Samuti on võimalik küsimise peale saada kraanivett. “Meil käib linnavesi läbi oma filtrite, mis pehmendavad seda ja parandavad kvaliteeti, kuigi menüüs meil seda ei ole ja otsesel kraanivett pole vist kunagi küsitudki,” lausus Mahlakas.

Klient eelistab pudelivett

Aasta algusest kuni maini remondis olnud Ammende villa võtab külastajaid vastu värskema ilme, oma pagaritoodete ja uute menüüdega. Juhataja Merit Milleri sõnutsi läheb villal tänavu hästi, kuigi muudatuste mõju on vara hinnata, inimesed peavad harjuma.

“Ilusad ilmad toovad rohkem puhkajaid ja kes juba siin peatub, sööb vähemalt korra või kaks meie juures. Seega tuleb restorani ja hotelli tervikuna vaadata,” ütles Miller.

Sellest aastast on kaks menüüd: päevane, mis on lihtne, kerge, kiire ja soodsam, ning õhtune à la carte menüü täiuslikumaks õhtusöögiks. Kõik leivad, saiad, pirukad ja koogid küpsetatakse kohapeal kohalikust toorainest.

“Tundub, et inimestele meeldivad Eesti toorainest valmistatud toidud ja kindlasti on see paljude jaoks omaette lisaväärtus, miks meid külastada,” kommenteeris Miller.

Kraanivett Milleri sõnutsi Ammende villa menüüs ei ole. Samuti ei ole seda kunagi küsitud. Kuigi, kes seda soovib, selle soov täidetakse.

“Üldiselt eeldab Ammende külastaja, et pakutakse pudelivett. Kes soovib kannuga vett lauale, sellele pakume jää ja lisanditega allikavett,” selgitas Miller.

Ammende restoranis pakutakse 0,33-liitrises pudelis kvaliteetset Itaalia pudelivett Dolomia, mis maksab 28 krooni.

Steffani jätkuvalt edukas

Pärnu populaarseimal pitsarestoranil Steffani näib alati hästi minevat. Selle juhataja Ave Kallaste kinnitusel mõjutavad ilusad ilmad restorani külastatavust veelgi.

“Oi, hästi läheb, kuumad ilmad on alati positiivselt mõjunud,” kiitis Kallaste.

Kuid ilm ei ole ainus põhjus, miks Steffani ukse taga tihti peale järjekord on. “Üks põhjus on kindlasti see, et meil on siin hästi hubane ja teenindajad on vägagi teadlikud, kui oluline iga klient meile on. Vähetähtis ei ole seegi, et meil on tõesti head pitsad,” ütles Kallaste.

Suure nõudlusega toimetulemiseks on Steffani kahe söögikoha peale kokku tööl ligi 40 kokka ja 45 ettekandjat. “Tipp-päevadel tuleb arvestada, et toiduga läheb pisut kauem aega, ent üritame teha oma parima,” lausus Kallaste.

Steffani pitsarestoran pakub klientidele toidu kõrvale kannuga tasuta jää ja sidruniga nn püstolivett. 0,33-liitrine pudel Vichy vett maksab 15 krooni.

End Eesti suurima kõrtsina reklaamiva kuursaali käekäiku hindab teenindus- ja turundusjuht Tauno Värk vaid ilma arvelt võrdseks eelnevate aastatega. “Kehvasti ei lähe kohe kindlasti, kuid päris tippaja taset ei ole veel saavutanud, mis oli 2008. aastal. Inimesed kulutavad tagasihoidlikumalt,” sõnas Värk.

Kuursaal on olnud aastate vältel Pärnu üks populaarsemaid pubisid, selle edu põhjuseks toob Värk välja lihtsa tõe: kuursaal on alati üritanud pildil olla. “Sellel aastal uuendasime menüüd. Nüüd on saadaval klientidele sõbralikum ja vastutulelikum piltmenüü,” ütles Värk.

“Kuursaalil on igal nädalal alates neljapäevast õhtuti programm, mis on küll tasuline, ent inimestele näib see meeldivat, sest maja on alati täis ja nädalavahetusel laua saamiseks tasub see broneerida. Soovi korral ootavad söögid ja joogid külastajat saabumisel juba lauas,” soovitas Värk.

Küsimuse peale, kas kuursaalis kraanivett pakutakse, ütles Värk, et ootas seda küsimust. “See, et viimasel ajal on vee hind aktuaalne, jõudis meile kohale. Tegelikult see avas nagu silmad,” seletas mees. “Pole normaalne, et kraanivesi on samas hinnas õllega.”

Kuursaalis pakutakse kraanivett nn püstolist. Värgi sõnutsi on laudkonnale jää ja sidruniga gaseerimata vesi tasuta, küll tuleb maksta klaasi gaseeritud püstolivee ja pudelivee eest võrdselt 20 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles