Juuli soojus purustas aastakümnete rekordi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevalt tavalisest Eesti suvest jagus tänavu juulis rannailma igaks päevaks.
Erinevalt tavalisest Eesti suvest jagus tänavu juulis rannailma igaks päevaks. Foto: Ants Liigus

Vähemalt viimase poole sajandi jooksul ei ole nii sooja heinakuud olnud, ööpäeva keskmiseks õhutemperatuuriks mõõdeti Eestis 21,8 kraadi, kuid Pärnumaal Lõpel sai kohalik ilmavaatleja Ilmar Tiismaa kirja koguni 22,1 kraadi.

Aastakümneid iga päev ilmaandmeid üles tähendanud Tiismaa ütles, et juuli ööpäeva keskmiseks õhutemperatuuriks on seal kandis aastate jooksul kujunenud 16,6 kraadi.

“Sirvisin läbi viimase kahekümne aasta andmed ja peab tõdema, et ehkki sooje suvesid on olnud küll, pole tänavusega võrreldavat kuuma olnud,” sõnas Tiismaa.  

Sama ajavahemiku jooksul on kõige külmem juuli olnud 1998. aastal, kui ööpäeva keskmiseks temperatuuriks sai kirja 15,2 kraadi.

Suve süda jagas vihma üle Eesti väga ebaühtlaselt. “Mõnel pool on vihm jõudnud isegi liiga teha, aga minul näiteks kuivasid kartulitel varred ära,” võrdles Tiismaa, kes mõõtis oma koduõuel läinud kuul sademeid 30 millimeetrit, samal ajal kui aastate jooksul on keskmiseks kujunenud 75 millimeetrit.

Mis edasi?

Tänavune juuni oli aastate keskmisega võrreldes pisut külmem, juuli oluliselt soojem.

Samalaadseid aastaid otsides tõi Tiismaa välja 2003. aasta, kui juuni oli samuti jahe, 13,3 kraadi, aga juulis 20,3 kraadi ja vähe sademeid. Toona oli augusti keskmine temperatuur 16,3 kraadi, mis on normist kraadi võrra soojem, ja sademeid 71 millimeetrit.   

“Selle põhjal võib loota, et ehk tuleb tänavugi august keskmisest pisut soojem,” pakkus Tiismaa. “Mu sisetunne ütleb, et tuleb keskmine või natuke soojem lõikuskuu. Arvan, et september võib olla samuti pigem soojapoolne.”

Tartu ülikooli keskkonnafüüsika instituudi teaduri Marko Kaasiku pikaajaline ilmaprognoos ütleb järgmist: “Küllaltki tavaline õhurõhk, seega ka temperatuur ja sademed. Juuli järelmõjuna on meri soe, mis hoiab õhutemperatuuri tavalisest võib-olla veidi kõrgemana.”

Hobi korras ilmaennustajate arvamust toetab Eesti meteoroloogia- ja hüdroloogia instituudi (EMHI) prognoos, mis lubab alanud nädala esimesel poolel küll mõõdukalt soojust, kuid nädala lõpupäevil tuleb uus kuumalaine. Tõsi, seekord on Pärnumaal väike lootus üle 30 kraadi küündivast kuumusest pääseda, sest kõige rohkem jagub EMHI andmeil seda Ida-Eestisse. Öödki on jätkuvalt soojad.

Kui aga püüda praeguse ilma põhjal talve ennustada, siis näiteks Vadim Želnini õpetuse järgi tuleb väga sooja suve järel külm talv.

“Olen uurinud, kas sarnastele suvedele järgneb sarnane talv, aga ega tegelikult reegleid ole, ilm tuleb, nagu jumal juhatab,” lausus Tiismaa.

Kuumarekordid

EMHI andmed näitavad, et juuli kõige kõrgem õhutemperatuur oli 34,5 kraadi, mis mõõdeti 28. juulil Narva-Jõesuus. Suvekuumus purustas mitmel pool soojarekordid, Pärnus mitte. Põhjuseks ilmselt see, et kui varem mõõdeti ilmaandmeid Pärnu südalinnas, siis nüüd asub ilmajaam hulk kilomeetreid sisemaa poole lennuväljal.  

Senine Eesti absoluutne maksimumõhutemperatuur on aga 35,6, mis pandi kirja  1992. aasta 11. augustil Võrus.

Kui juuli ööpäeva keskmine temperatuur oli 21,8, oli juuli teine dekaad sellest oluliselt kuumem – 23,2 kraadi. Nii sooja juulikuu teist kolmandikku pole viimase 50 aasta jooksul esinenudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles