Voltveti mõisaparki valmis valgustus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisa parki kõnniteede äärde paigaldasid retrostiilis laternad ja korrastasid postide ümbrust OÜ Elina elektrikud Tarmo Põldeots ja Toomas Nikkitsenko (paremal).
Voltveti mõisa parki kõnniteede äärde paigaldasid retrostiilis laternad ja korrastasid postide ümbrust OÜ Elina elektrikud Tarmo Põldeots ja Toomas Nikkitsenko (paremal). Foto: Urmas Luik

Tihemetsas ääristavad Voltveti häärberi aegset mõisaparki stiilsed laternad, mille paigaldamisega Pärnu firma OÜ Elina elektrikud sel nädalal ühele poole jõudsid.

“Labida- ja rehatööd teeme ka, lõppviimistlust valgustuspostide ümber,” rääkis OÜ Elina elektrik Tarmo Põldeots, kes koos Toomas Nikkitsenkoga pargis töötandril askeldas.

Üksteist retrostiilis laternaposti paigaldasid OÜ Elina elektrikud pargi renoveerimise projekti kohaselt purskkaevuplatsilt Alva ojani suunduva kõnnitee äärde ja viis suurt valgustit on pandud mõisahoone ette.

Tihemetsa 13hektariline park on looduskaitse all ja koosneb vanast häärberi esisest mõisapargist ja hoonetagusest dendroloogiliset pargist, mida hakati rajama 1925. aastal avatud Voltveti metsakooli päevil.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep selgitas, et mõisapargi renoveerimise kava valmis 2007. aastal, sellele eelnes inventuur, mille tegi tunnustatud dendroloog Eino Laas. Mõisakool taotles ja sai keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) projekti “Volt-veti mõisapargi hooldamine ja korrastamine” esimese etapi tarvis tunamullu 348 608 krooni. Toona puhastati näiteks tiigid, kaeti purskkaevuplatsi kõnniteed sillutiskividega ja koostati pargi esiosa valgustusprojekt.

Pargihoolduskava järgides on tehtud silmanähtavat tööd, valgustuse paigaldanud Elina meeste järel korrastab Nurme teedeehitus purskkaevuväljaku treppe ja valgustatud mõisapargi uuemaid ehk peahoone esiseid kõnniteid kuni Alva ojani, kus algab mõisapargi vanem osa. Tänavune pargi korrastustööde eelarve koos KIKi toetusega ulatub ligi 900 000 kroonini.

Voltveti mõisa pargi piirdeaia remondi ja restaureerimise ning pargi väikevormide projektee-rimise eritingimusi koostab OÜ Henri Projekti tellimusel tuntud muinsuskaitsespetsialist Eduard Rajari.

“Selle töö jätkuna valmivad sama firma poolt pargi piirdeaia ja väikevormide restaureerimise põhi- ja tööprojektid piirdeaia, postide, väravate, sildade, paviljoni, pinkide ja infostendi kohta,” mainis järjepidevalt Voltveti mõisa ja selle ümbruse taastamise projektidega tegelnud Piret Koorep.

“Huvitavat on siin palju, võib öelda, et pargi alumine osa tiikide ja kraavidega moodustab veeaia ja sellest üleval pool on olnud tellistest põrandaga lehtla, sellest on osa nähtavalt alles,” rääkis Eduard Rajari Tihemetsas ringkäiku tehes.

Pargiaednik Sirje Õismaal jätkub igapäevast tööd istikute ja haljasala korrastamisel, vajadusel kaasab ta abikäsi.

“Parki kasutatakse kutseõppebaasina metsanduse ja aianduse õpetamisel, aga juba võib nentida, et pargi korrastamise esimese etapi järel on suurenenud selle teadlik külastamine,” rääkis Piret Koorep, kelle sõnul aitab tuleval aastal Voltveti mõisa pargi korrastamisele kaasa rahvusvaheline seltskond Grundvigi projekti raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles