Algab noorte akordionistide suvelaager

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akordionistide suvelaagri idee autor ja eestvedaja Kristel Laas loodab, et ehkki eesootavad laagripäevad on pikad ja pillimängu tihedalt täis, jääb lastel aega ka puhata ja suvest rõõmu tunda.
Akordionistide suvelaagri idee autor ja eestvedaja Kristel Laas loodab, et ehkki eesootavad laagripäevad on pikad ja pillimängu tihedalt täis, jääb lastel aega ka puhata ja suvest rõõmu tunda. Foto: Ardi Truija

Noorte akordionistide suvelaager meelitab 10.-14. augustini Pärnumaale Eesti parimad noored pillimängijad, kes tähistavad laagri lõppu tasuta kontserdiga Pärnus ranna kõlakojas.

Kuuendat korda toimuv laager koguneb tänavu Marksa puhkekeskusesse, sest suvelaagri idee autori ja eestvedaja Kristel Laasi sõnutsi on linnast väljas odavam majutust korralda kui linnas. Samuti pakub looduslähedane keskkond rohkem laagritunnet. Kuigi päevad on pikad ja tihedalt pillimängu täis, jääb lastel aega puhata, palli mängida ja suvest rõõmu tunda.

“Põhirõhk on siiski pillimängul, sest nelja päevaga tuleb selgeks õppida kaheksa lugu. Noorem vanusgrupp (1.-4. aasta) mängib kuut lugu, vanemad (5.-7. aasta) kaheksat,” ütles Laas.

Laagris saavad paljud lapsed esimese orkestris mängimise kogemuse. Neil, kellel suvega näpud rooste läinud, antakse võimalus harjutada individuaaltundides, mida juhendab Tiina Välja, Eesti muusika- ja teatriakadeemias ning Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli õppejõud.

Eriti oluliseks peab Laas aga vabaimprovisatsiooni tundide kasulikkust laste arengule. “Seal antakse lapsele mõni parameeter ette ja kõik muu tuleb kohapeal välja mõelda,” rääkis Laas. “Ei ole valesid võtteid. Selles tunnis on kõik, mis teed, õige.”

Laasi sõnade järgi aitab see lahti saada klassikalistest pillimängu harjumustest ja seega arendab hästi mõtlemist ja kätt. Improvisatsioonitunde juhendab Aivi Tilk Lasnamäe muusikakoolist.

Laasi kinnitusel on lapsi iga aastaga järjest juurde tulnud. Kui esimesel aastal osales natuke üle kahekümne lapse, on tänavuseks laagriks registreerinuid 64.

Laas peab laagri populaarsuse kasvu põhjuseks seda, et Eestis on lastel vähe väljundeid just orkestrimängus. Seega haaratakse igast võimalusest kinni.

“Laagri üks eesmärke on algusest peale olnud lähendada õpetajaid ja õpilasi, tundub, et see on õnnestunud,” sõnas Laas. Algusest peale laagris osalejatest on tema jutu järgi saanud head sõbrad-tuttavad, kellel on harjumus suvel siin kokku saada.

Nagu traditsiooniks kujunenud, esitatakse üks või kaks tänapäevast akordionipalagi. Selleaastase teose autor on Anni Larin.

Modernset akordionilugu eristavad klassikalisest teistsugune  helikeel ja ebatraditsioonilised võtted: kasutatakse tuulenuppu, nuppude klõbistamist ja koputamist.

Spetsiaalselt selle laagri jaoks kirjutas ühe bluusiloo Indrek Liit.

Orkestreid juhendavad Kristel Laas ja Eero Paltsepp. Koos orkestriga mängivad Rauno Pella trummidel ja Martti Laas basskitarril. “Solistidel on võimalus koos trummi ja bassiga mängida, mis annab palju kogemusi,” ütles Laas.

Akordionistide suvelaagri korraldamisele on kaasa aidanud Tiit Kalluste Eesti akordioni liidust ja Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles