Kohtutäitur arestis osa uuselamualast

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru valla, Pärnu Vee ja elanike pingutuse tulemusel jõuti lõpuks niikaugele, et sellest nädalast on Kirila elanikel võimalus saada puhast joogivett.
Audru valla, Pärnu Vee ja elanike pingutuse tulemusel jõuti lõpuks niikaugele, et sellest nädalast on Kirila elanikel võimalus saada puhast joogivett. Foto: Urmas Luik

Audru vallas Papsaares Lihula maantee ääres Kirila elamuala arendanud väliseestlasest vanahärra Heldur Vau pühkis väidetavalt Eesti tolmu jalgelt, jättes endast maha probleemid ja võlgnevused.

Kohalike elanike jutu järgi haihtunud nende keskel Pilviku tänava majas elanud ja selle enne ärasõitu nagu muu varagi müünud Vau nagu tina tuhka juulis ja on kuuldavasti naasnud Kanadasse.

Nüüdseks mitu aastat üle 80 Vau oli Pärnu lähistel esimesi kinnisvaraarendajaid, kelle plaane Papsaare Kirila arendusega seoses meedia juba 2002. aastal kajastas. Nende kajastuste järgi oli vanahärral toona plaan teha ühtekokku 77-120 maja, millest 28 valmis kolme esimese aastaga.

Paraku tekkisid Vaul peagi probleemid elamuala majandamisega, kus ta oli füüsilisest isikust ettevõtjana vallavolikogu määrusega ühtlasi vee-ettevõtja.

Kadus nagu tina tuhka

"Põhimõtteliselt on nii, et Vau müüs oma firma maha. Firmal on nüüd uus omanik, uus juhatuse liige, kellega me siin vallamajas kohtusime ja kes tegeleb firma likvideerimisega. Kui õnnestub, siis firma likvideeritakse ilma pankrotita. Vastasel korral kuulutatakse välja pankrot, kui nõudeid ei õnnestu katta," selgitas olukorda Audru vallavalitsuse keskkonna- ja maanõunik Priit Annus.

Krediidiinfo andmeil on Vau olnud kõnealuse OÜ Arukad Investeeringud osanik ja juhatuse liige tänavu juunini. Selle järel on ettevõtte omanikuks saanud OÜ Haktoline Konsult ja selle kaudu juhatuse liikmeks Hillar Talts. Ettevõte on registreeritud Kirilas samasse Pilviku tänava majja, kus Vau elas.

Osa Kirila elanike arvates parseldas Vau ettenägelikult väärtuslikuma vara enne äraminekut maha, mistõttu nüüd on kohtutäituri poolt võlgade katteks arestitud vara hulgas nii elanike kasutatavad kojusõiduteed kui veetorustikud.

Läinud aasta lõpul sai Vau teise, Kirila elamuala kõrvale Kääbaste kinnistule kavandatud arenduse omanikuks Tiit Talvaru juhitav Talvakas OÜ. Ettevõte on mullusuvise taotluse alusel varasema detailplaneeringu ringi teinud ja kavandab 6,47hektarisele alale varasemast väiksemat arvu krunte: 15 elamumaad, üldkasutatav maa, transpordimaa ja veekogumaa krunt tiigi tarvis.

Kohtutäitur Rannar Liitmaa möönis, et vanahärrast jäänud võlgnevuste tõttu on osa Kirila elamualast arestitud. Seda, kui palju ja kellele Vau võlgu jäi, ei ole Liitmaal enda väitel õigust avalikustada.

Teadaolevalt on osal elamuarendusalast võõrandamist välistav maksu- ja tolliameti keelumärge, kuid kohtutäituri kinnitust mööda on nõudeid üleval teisteltki, sealhulgas oma osa kätta saada lootva eraisiku kasuks.

"Eks aeg näita. Iga asi on müüdav ja ma arvan, et ka teid on võimalik müüa. Küsimus on hinnas ja loomulikult ostja huvis," arvas Liitmaa.

Avalikult leitava krediidiinfo andmeil oli OÜ Arukate Investeeringute maksuvõlg eilse seisuga 66 933 ja intressivõlg 51 329 krooni, mis koguvõlgnevuseks teeb 118 262 krooni. Vau kui eraisiku maksuvõlg oli eilse seisuga alla 1000 krooni.

Hillar Talts eile ega üleeile telefonile ei vastanud.

Arestitud kojusõidutee

Valla keskkonna- ja maanõuniku sõnul on käsutamise keelumärkega koormatud üks Arukate Investeeringute kinnistu, mis on planeeringu osa ja sisaldab peale viie elamukrundi teekoridore.

See tähendab, et selle kinnistu peale jääb osa praegusi elanike kasutatavaid teid, sealhulgas elamuala põhisissepääsutee, ja nende all olev torustik, mille üleandmine vallale seisabki omaniku võlgade taga.

"Jutuajamine oli selline, et kui õnnestub võlad likvideerida, siis OÜ Arukad Investeeringud annab need torustikud vallale üle. Võtaksime torustikud üle koos teede ja teekinnistuga, siis hakkab vald kõiki teid hooldama ja torustikku sealhulgas," rääkis Annus.

Kirila elanik Harri Moks nentis, et kui kohtutäitur kohalike kojusõidutee arestib, peaks too enda kanda võtma nende korrashoidmisegi.

Annus tõi praeguse olukorra kohta näite, kui elamuala kõrval aiandile oli vaja ehitada vee- ja kanalisatsiooniliitumine, kuid Pärnu Vee torustikuni jõudmiseks olnuks vaja minna läbi arestitud teekinnistu.

"Kuna seal on peal maksu- ja tolliameti keelumärge, saime kokkuleppe, et maksuamet nõustus keelumärke korraks maha võtma. Saime sõlmida servituudi ära ja siis läks keelumärge peale tagasi," kirjeldas Annus.

Kirila elanikud on elamuala kõrvalt läbimineva Audru valla omandis ja Pärnu Vee hallatavast torustikust puhast joogivett oodanud juba üle aasta, sest Vau jättis elamuala torustikud nõuetega vastavusse viimata.

Nii ei jäänudki elanikel muud üle, kui asuda vanahärra kadudes neid probleeme ise lahendama.

Elanikud on seni vett saanud Vau rajatud puurkaevust, kuid sealse vee kvaliteediga nad rahul ei olnud. Kes tõi joogivee poest, kes filtreeris ise kraanivett.

Kirilas elav Indrek Laanepõld lausus, et ei taha hakata arendajat arvustama, kuid asjad jäid temast lohakile ja varasem liitumisprotsess Pärnu Veega takerdus Vau ja muude ettevõtjate vaheliste kokkulepete eiramisse.

"Kõige suurem hirm oli see, mis võib juhtuda, kuna keegi ei vastuta selle eest, kui kanalisatsioon ummistub või on pumplaavarii. Me olime selle ees kaitsetud," rääkis Laanepõld.

Sel nädalal jõudsid külaelanikud oma initsiatiivil valla ja AS Pärnu Veega kokkuleppele, et elamuala puurkaev ühendati lõpuks veevõrgust lahti ning Kirila elanikud saavad puhast joogivett valla torustikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles