Omavalitsused ei tohi veeteenuse hinda enam muuta

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugeja tahaks suvel leige vee eest vähem maksta.
Lugeja tahaks suvel leige vee eest vähem maksta. Foto: Urmas Luik

Konkurentsiamet tuletab vee-ettevõtjatele ja kohalikele omavalitsustele meelde, et seoses 1. novembril jõustuva monopolide hinnapiirangute kehtestamise seadusega ei tohi veeteenuse hinda enam muuta.

1. novembril muutuvad automaatselt kehtetuks kohalike omavalitsuste määrused, millega on kehtestatud senised veeteenuste hinnad. Uus seadus kohustab vee-ettevõtjaid kuni uue hinna kooskõlastamiseni jätkama teenuse osutamist hindadega, mis kehtivad 31. oktoobril, teatas konkurentsiamet.

Seadusevastane on rakendada üleminekuajal mis tahes hindu, mis seaduse jõustumisele eelneval päeval ei kehti. Samuti on seadusevastane rakendada hindu, mis on kohaliku omavalitsuse poolt kehtestatud peale käesoleva aasta juulikuud.

Kuni uue seaduse jõustumiseni saab hinda kehtivaks lugeda vaid juhul, kui hinnamäärus on avalikustatud vähemalt 90 päeva enne hinna kehtima hakkamist. Sellest tulenevalt on vee-ettevõtja uue seaduse jõustumisel kohustatud rakendama  veeteenuse hindasid, mis avalikustati hiljemalt 3. augustil ja kehtisid 31. oktoobril.

Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seaduse kohaselt peab vee-ettevõtja lisaks väärteovastutusele arvestama kriminaaltrahviga summas kuni 250 miljonit krooni, kui ebaseadusliku hinna rakendamisega kaasneb turgu valitseva seisundi kuritarvitamine, muuhulgas ebaõiglase hinnatingimuse rakendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles