Kaitseväe telk ootab Pärnu kesklinnas vereandjaid

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kümmekond minutit pärast avamist oli telk eile veereloovutajaist täitunud.
Juba kümmekond minutit pärast avamist oli telk eile veereloovutajaist täitunud. Foto: Ants Liigus

Mürtsuv muusika ja pikk rohekas telk püüdis eile ja köidab tänagi Pärnu südalinnas Port Arturite ja Pärnu Keskuse vahelisel platsil möödujate pilku. “Mis siin toimub? Verd saab anda? Prooviks ka!” Just nii, hetkeemotsiooni ajel täienesid eile doonorite read kümnete uusliikmete võrra.

Kõik, kel samuti soov abivajajatele verd loovutada, võivad täna 9-14 seada sammud Pärnu südalinna kaubakeskuste vahelisele platsile, kuhu Pärnu haigla veretalitus on koostöös kaitsejõudude peastaabi, politsei, päästeameti, maanteeameti, Punase Risti ja Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskusega püstitanud doonorivere varumiseks telgi.

Pärnumaal on doonoreid pisut üle nelja protsendi elanikest, see on muu Eesti taustal väga hea number. Ometi jääb paljudel huvilistel veri loovutamata, sest pole aega või viitsimist verekeskusesse kohale minna. Nüüd on seegi takistus teelt veeretatud ja loodud võimalus ühendada poeskäik, bussiootamine või lõunapaus heategevusega.

Ehkki vereandmine ei võta üle kümmekonna minuti, tasuks aega varuda vähemalt kolmveerand tundi. Esiteks tundub Pärnus huvilisi palju olevat ja võib tekkida pisike järjekord, teiseks kulub aega ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele. Pärast vereloovutust oleks aga arukas kohvi juua ja puhata.

Möödunud aastal samal üritusel andis Pärnus kahe päevaga doonoritelgis verd kokku 400 inimest. “Seda on tõesti palju, loodame jälle suurt huvi,” sõnas Pärnu haigla veretalituse juhataja Alli Tiik.

Eile oli vereandjate seas palju neid, kel täisealiseks saamisest möödas üsna vähe aastaid. Tiik tõdes, et veretalituse igapäevatööst nähtub samuti, et just noored on Pärnus aktiivsed vereandjad. “Mõnikord tullakse klassiga, tihti tähistatakse oma 18 aasta sünnipäeva verd loovutades,” rääkis ta.

Verd loovutama võivad tulla kõik terved 18-60aastased inimesed, kes kaaluvad üle 50 kilo. Kaasa tuleb võtta isikut tõendav pildiga dokument.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles