Parts tutvus innovaatilise robotiga

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts (paremal) ja IMECCi projektide koordinaator Jaak Lavin uudistasid Pärnus voodeid tootvas OÜ Stramis innovaatilist keevitamisrobotit.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts (paremal) ja IMECCi projektide koordinaator Jaak Lavin uudistasid Pärnus voodeid tootvas OÜ Stramis innovaatilist keevitamisrobotit. Foto: Ants Liigus

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kohtus eile Pärnus ettevõtjatega ning tutvus seejärel OÜ Stramis väljatöötatud tootmist lihtsustava keevitusrobotiga.

Vanas Pärnu linavabrikus Wendre omaniku Peter Hundi loodud ja metallvoodeid tootva ettevõtte OÜ Stram tegevjuht Marko Kokla ütles, et robotiga niisama suure tootmiskoguse saavutamiseks oleks vaja tööd teha üheksal keevitajal. Käsitisi keevitamist on stabiilsena hoida väga keeruline, inimesi robotil töötama õpetada aga oluliselt lihtsam.

Innovaatiline keevitamistehnoloogia töötati välja koostöös tehnoloogia arenduskeskusega IMECC, mille partnerettevõtete ja -asutuste juhid olid ühes ministriga seadet eile uudistamas.

Eestisse loodud Euroopa regionaalarengu fondi ja partnerettevõtete toel rahastatavat kaheksat tehnoloogia arenduskeskust (TAKi) on nimetatud Eesti kõige ambitsioonikamaks innovatsiooniprojektiks, mille eesmärk on toetada ettevõtete ja teadusasutuste pikaajalist koostööd innovaatiliste toodete ja tehnoloogiate väljatöötamisel. Aastani 2013 panustatakse nende keskuste arendustegevusse miljard krooni.

Üks neist kaheksast on innovaatiliste masinaehituslike tootmissüsteemide tehnoloogia arenduskeskus (IMECC), mille konsortsiumisse kuulub Pärnumaalt kolm metallitöötlusega tegelevat ettevõtet, peale Strami veel AQ Lasertool ja Alise Technic.

AQ Lasertooli juht Ragnar Koppel rääkis, et ettevõttes teevad keevitustöid enamjaolt veel inimesed, kuid neilgi on koostöös tehnoloogia arenduskeskusega IMECC kavas arendada järgmiseks aastaks midagi Stramiga sarnast ja veelgi ambitsioonikamat.

“Me roboteid ei arenda, arendame IMECCiga üht e-tootmise tarkvara, mis aitaks meie kliendi-, toote- ja ressursihaldust tagada niimoodi, et kui oleme kliendile lubaduse andnud, et kell kümme saadame talle toote ära, suudaksime sellest kinni pidada ja teaksime, mida tuleb selleks teha,” kirjeldas peamiselt masina- ja elektroonikatööstusele lehtmetallist tooteid valmistava OÜ Alise Technicu juhataja Valev-Heiki Allik.

“Kahtlemata on põhiline see, et meil tekib tänu TAKile selline arusaam või kultuur, kus ettevõtjad ja insenerid, teaduslik potentsiaal suudavad töötada ühes suunas,” tunnustas Parts.

Minister märkis, et see ongi võti, kuidas tootmise efektiivsemaks muutmine võib kaotada küll lihttöökohad, kuid loob neile ümberõppe kaudu asemele kallimad töökohad, millega kaasneb lõpptulemusena nii majanduse struktuurne muutus kui heaolu kasv.

Enne ringkäiku Stramis esines minister Eesti kaubandus-tööstuskoja ja Swedbanki korraldatud majandusteemalisel pärastlõunal Strandis ettevõtjatele ning kohtus Pärnu linnapea Toomas Kivimägiga Via Baltica ehitusjärgus Pärnu ümbersõidu teemal. “Ehitajad on valmistanud meile pehmelt öeldes peavalu, kuid meie soov on see, et töö saaks kvaliteetselt tehtud ja lõpetatud ning me tagaks ehitamise ajalgi inimestele normaalse liikumisvõimaluse,” kinnitas Parts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles