Ametniku saamahimu viib linnalt 100 000 krooni

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enno Tammekivi oskas promenaadi ehitusel mitmest kohast teenida, linn peab aga siiani tema asju klaarima.
Enno Tammekivi oskas promenaadi ehitusel mitmest kohast teenida, linn peab aga siiani tema asju klaarima. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus on sunnitud pistist võtnud kunagise ehitusteenistuse juhataja Enno Tammekivi pärast Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele 109 504 krooni tagastama, sama raha eest saaks neli Pärnu lasteaeda aasta läbi koristatud.

Tammekivi oli ehitusteenistuse juhataja ajal, kui Pärnus rannapromenaadi ehitati. Enamiku ehitusrahast maksis kinni Euroopa Liidu abiraha vahendav Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

Tammekivi pöördus promenaadi ehitaja poole sooviga saada sanitaarseadmeid ning talle toodi 30 505 krooni eest kauplusest aurusaun, WC-pott ja valamud. Seda kõike promenaadi eduka valmimise ja probleemideta koostöö eest, nagu kohtuotsuses seisab.

Pärnu maakohus karistas Tammekivi kolmeaastase tingimisi vangistusega ja otsustas konfiskeerida pistisevõtmisest saadud kuritegeliku tulu. Kuid peale ehitajalt saadud sanitaarseadmete tegi Tammekivi tehingu rannapromenaadil omanikujärelevalvet teostama pidanud AS Teede Tehnokeskusega.

Teede Tehnokeskusega sõlmitud lepingu järgi oli Tammekivi ülesanne järelevalveteenuse aktide vastuvõtmine ja allkirjastamine. Kohtuotsusest selgub, et omanikujärelevalvet tegi rannapromenaadil Tammekivi ja Teede Tehnokeskuse töötajaid objektil polnud.

Omanikujärelevalve abikõlblik maksumus oli 136 880 krooni, millest toetuse osa oli 109 504 krooni. Uurimisel tuvastati, et omanikujärelevalve riigihanke teostamisel rikuti raskelt riigihangete seadust ja teenust tegelikkuses ei osutatud. Seetõttu soovis EAS Pärnu linnavalitsuselt toetuse tagasi saada.

Eile otsustaski linnavalitsus EASile 109 504 krooni tagastada. Linnapea Toomas Kivimägi sõnutsi ei kavatse linn raha kaotamisega leppida, vaid tahab selle süüdlastelt sisse nõuda.

Teede Tehnokeskusele on kogu see afäär juba sadu tuhandeid kroone maksma läinud. Kohtuotsuse järgi pidid kaks ettevõtte töötajat riigile maksma 100 000 ja ettevõte juriidilise isikuna 290 000 krooni. Rahalistele kohustustele lisandusid menetluskulud.

Linnavalitsus pole veel otsustanud, kui palju nõuda tagasi Tammekivilt ja kui palju Teede Tehnokeskuselt. Igal juhul vastutavad nad aga linnale tehtud kahju eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles