Audru kalafarmil Fjordfresh Holding on võlgu 47 miljoni eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audrusse kavandatava kalafarmi planeering.
Audrusse kavandatava kalafarmi planeering. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Audrusse hiigelkalafarmi kavandanud Fjordfresh Holding ASi ajutine pankrotihaldur hindas ettevõtte teadaolevate võlgade kogusumma 46,9 miljonile kroonile ja varade koguväärtuse 5,6 miljonile kroonile.

Fjordfresh Holding ASi juht ja suuromanik, Taani miljardär Karsten Ree esitas septembri algul Pärnu maakohtule ettevõtte pankrotiavalduse. Kohtu pressiesindaja ütles BNSile, et kohus avalikustab oma määruse ettevõtte pankrotiavalduse kohta reedel.

Ettevõtte ajutise pankrotihalduri Andrus Õnniku hinnangul on Fjordfresh Holding pankrotisituatsioonis. "Omanik ei soovinud ettevõtet saneerida ega tervendada," ütles Õnnik BNSile.

Õnniku sõnul puudutab algatatud kriminaalasi peale ettevõtte juhatuse liikmete ettevõtet ennast. "See teeb asja komplitseerituks," ütles Õnnik.

"Aga pankrotimenetluse käigus võib palju juhtuda. Keegi võib tulla ja osta asja üles," ütles Õnnik. Ta täpsustas, et see võimalus on üsna hüpoteetiline.

Projekti kogumaksumuseks on Õnniku sõnade järgi märgitud kaheksa miljardit krooni, nii et võimalik investor peaks olema valmis nii palju raha projekti paigutama.

Fjordfresh Holding asutati 2007. aasta augustis eesmärgiga rajada Põldeotsa külla Audru vallas Pärnumaal kõrge intensiivsuse ja vee taaskasutusega täissüsteemne kalakasvatus. Ettevõtte kavatsus oli nelja aasta jooksul investeerida kokku 440 miljonit eurot kalakasvatusse ja kalasaaduste töötlemisse, et jõuda 80 000tonnise aastatoondaguni.

Eelmise aasta lõpu seisuga töötas alalise töölepingu alusel firmas viis inimest, selgus Fjordfresh Holdingu majandusaasta aruandest.

Mullu 1. juulil sai Fjordfresh Holding kuriteokahtlustuse kriminaalasjas, ligi aasta varem said kahtlustuse juhatuse liikmed. Möödunud aasta lõpus said nii ettevõtte juhatuse liikmed kui ettevõte samas asjas ametliku süüdistuse. Kohtuasi peaks algama sel sügisel.

Mullu veebruaris sai Fjordfresh Holdingu üle kontrolli Taani miljardär Karsten Ree, seda KRF Holdingu kaudu. Ree koos Hans Nielseniga asus firma juhatusse mõni kuu tagasi.

KRF Holding kandis mulluse majandusaasta aruande järgi tütarfirma Fjordfresh Holdingu kõik aktsiad maha summas miljon krooni.

Krediidiinfo andmeil kuulub Fjordfresh Holdingule endiselt rida tütarettevõtteid, mis loodi eri kalaliikide kasvatamise kavatsustega seoses. Ettevõttele kuulub maa Audru vallas, kuhu kalafarm kava järgi peaks kerkima.

Praegu on Fjordfresh Holdingu juhid Ree ja Hans Nielsen, varem olid juhatuses Eestis tegutsev ärimees Thorben Gronkjaer Nielsen ja Alar Oppar, kes said pistisesüüdistuse. Oppar oli enne põllumajandusministri poliitiline nõunik. Praegu on Krediidiinfo andmeil Oppar endiselt seotud Fjordfresh Holdingu tütarfirmadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles