Vaevalt alanud pistiseprotsess lükkus edasi

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audrus kalafarmi arendamisega alustanud FjordFresh Holding ASi endised juhatuse liikmed Thorben Nielsen (vasakul) ja Alar Oppar enne pistiseprotsessi algust eile Harju maakohtus.
Audrus kalafarmi arendamisega alustanud FjordFresh Holding ASi endised juhatuse liikmed Thorben Nielsen (vasakul) ja Alar Oppar enne pistiseprotsessi algust eile Harju maakohtus. Foto: Ants Liigus

Eile Harju maakohtus alanud Audru kalafarmi arendajate Alar Oppari, Thorben Nielseni ja AS FjordFresh Holdingu tegevust käsitleva süüasja menetlemine kohtunik Liina Pohlaku eesistumisel lükkus FjordFresh Holdingu pankrotihalduri Andrus Õnniku taotlusel edasi.

Õnnik põhjendas oma taotlust sellega, et kuigi olles kohtu määratud FjordFreshi pankrotihaldur, ei ole võlausaldajate esimene üldkoosolek teda halduriks veel kinnitanud, mistõttu ta ei saa süüasja arutamisel FjordFreshi poolt osaleda.

Istungi edasilükkamisega olid nõus nii Oppari ja Nielseni kaitsjad, FjordFreshi kaitsja kui riigiprokuratuur, samuti kohus.

FjordFreshi võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub 21. oktoobril, kohtukulli ees kohtutakse taas 15. novembril.

Süüdistuse sisu

Meenutame, et riigiprokuratuur saatis läinud aasta lõpus Harju maakohtusse üldmenetluse korras kriminaalasja, mille raames Alar Opparit süüdistatakse Thorben Nielseni ja FjordFresh Holdingu huvides mõjuvõimuga kauplemises ja Nielsenilt ning FjordFreshilt pistise võtmises.

Nielsenit süüdistatakse Opparile pistise andmises ja sama süüdistus on esitatud FjordFreshile.

Põllumajandusministri nõunikuna töötanud Oppar pidi kasutama oma tegelikku ja eeldatavat mõju eesmärgiga saavutada põllumajandusministeeriumi ametnikelt tegude toimepanemine Nielseni ja FjordFreshi huvides.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu liikmena propageeris ja toetas Oppar MESis riigi garantiidega laenude andmist ja riigi garanteeritavate laenusummade suurendamist. Tal tuli osaleda Nielseniga seotud ettevõtete laenu- ja garantiitaotluste läbivaatamisel ja otsustamisel.

Süüdistuse kohaselt sai Oppar intressivaba laenu 400 000 krooni, 531 000 krooni nõustamisteenuste ettemaksuna, töökoha ja osaluse FjordFreshis.

Süüdistatavad tõrjuvad süüdistusi

Oppar on tagasi lükanud süüdistused mõjuvõimuga kauplemises, sest FjordFresh suurfirmana poleks kvalifitseerunud MESi toetuse saamiseks. Samuti on põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kinnitanud, et FjordFresh pole kunagi põllumajandusministeeriumilt midagi taotlenud.

400 000 krooni laenuna ja intressid deklareeris Oppar oma majandushuvides ning tagastas selle raha laenajale õigeks ajaks. Töökoha ja osaluse pälvis Oppar alles siis, kui oli lahkunud ministeeriumist ja asunud tööle FjordFreshi.

Nielsen on öelnud, et nõustamisteenuste eest saadud raha teenis Oppar kõigiti ausalt oma tööga välja.

”Kas Eestis on inimesele laenu andmine, tema töölevõtmine ja töö eest maksmine seadusvastane?” küsis Nielsen Pärnu Postimehelt.

Pärast eilset istungit ütles Oppar Pärnu Postimehele, et istungi edasilükkamist olid nad ette näinud. ”Oleme kõigiti huvitatud protsessi sujuvast kulgemisest. Oleme Nielseniga oma kaitsjatele öelnud, et nad ei viivitaks, vaid kooskõlastaksid kõik võimalikud istungiajad,” rääkis Oppar.

Kohtu küsimusele, kas keegi pooltest soovib loobuda mõnest varem tunnistajana üles antud isikust, vastati eitavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles