Lõviklubi ehitab Saugasse oma maja

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügiputkat meenutav ehitis, mille taustal LC Sauga president Aino Värbu plokiliimi vurrab, kasvab kahe aastaga kahekorruseliseks klubihooneks.
Müügiputkat meenutav ehitis, mille taustal LC Sauga president Aino Värbu plokiliimi vurrab, kasvab kahe aastaga kahekorruseliseks klubihooneks. Foto: Urmas Luik

Homme pannakse nurgakivi Lions Club Sauga majale, millest pärast valmimist 2012. aastal võiks saada valla seltsimaja.

„LC Sauga nagu teisedki lõviklubid on pidanud ikka vaatama, kus oma igakuiseid koosolekuid korraldada, ja kujunenud komme, et kokku tullakse kas kellegi kodus või parasjagu klubi presidendi tööruumides, pole normaalne - sealt see ideegi,” meenutas LC Sauga president Aino Värbu klubi päris oma maja rajamise mõtte sündi.

Et Värbul oli projektikirjutamise kogemus ja taotluse esitamisega seotud asjaajamine tuttav, käis idee realiseerimine kaunis kähku.

„Et meil on vaja LC Sauga kodu-seltsimaja ja et Sauga vallas pole tänini seltsimaja, otsustasime ühendada meeldiva kasulikuga,” selgitas klubi president kahe seltsimaja ühe katuse alla mahutamise põhjust.

Esimese hooga 928 800 krooni

Taotlusi kaaluv, nende rahastamise otstarbekust ja toetuse suurust otsustav põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) leidis LC Sauga taotluse olevat asjakohase ja eraldas meetmest “Külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetus” klubile 928 800 krooni.

Nimetatud summa on PRIA esimene seltsimaja tarvis eraldis, see kulub Eametsas Allika tee ja Nigula tee ristumiskoha kõrvale kerkiva hoone esimese etapi valmisehitamiseks.

Teine ja kolmas enam-vähem niisama suur toetussumma tulevad PRIAst tuleval ja ületuleval aastal, nii et LC Sauga liikme Aldo Anso projekteeritud kahekorruseline klubihoone valmib 2012. aasta lõpuks.

„Praegu saime raha esimese korruse tarvis, kokku tuleb meile PRIAst nõks alla kolme miljoni,” tõdes Värbu. „Saime veel viimasel hetkel ree peale, sest 2013 lõpetatakse see meede üldse ära.”

Kuberner kohal

Rahvusvahelise Lions-klubide organisatsiooni Eesti piirkonna kuberner Vello Tamm ütles LC Sauga kerkiva maja kohta, et ehkki Eestis on niisugune ettevõtmine esimene, leiab sellele maailmast analooge küll: meile lähimad klubimajad asuvad Soomes.

„Ka Eesti piirkonnal olid samalaadsed plaanid, aga majanduslike olude tõttu jäi see idee realiseerimata,” nentis Tamm. „Nüüd oli Sauga klubi presidendilt väga meeldiv kuulda, et neil on euroraha taga ja kuberner tulgu nurgakivi panema. Olen reedel kindlasti kohal.”

Lõviklubide Eesti piirkonna kuberner tõdes, et ehkki Lions-liikumine on ellu kutsutud heategevuseks, ei pea lions’id olema kramplikult kinni aastatega kujunenud tegevusvormides. Nii nagu muutub elu, muutuvad vahendid, millega klubiliikmed teenivad heategevuseks minevat raha.

„See vana tava müüa rahvakogunemistel pannkooke ei kao kusagile, aga heategevusraha kogumiseks tuleb leida ka nüüdisaegsemaid teid,” märkis Tamm.

Kuigi LC Sauga majast võiks klubi presidendi hinnangul saada ühtlasi vallarahva kooskäimise koht, ei oldud eile selle mõttega vallamajas kursis. Ega andvat kõnealune ehitis vallavanem Vello Tiidermanni hinnangul seltsimaja mõõtu välja.

„Oma käe peal nad seda asja ajavad, meie poole pole keegi pöördunud,” tõdes vallavanem. „Kui nad on nii tublid selliseid asju ette võtma, siis ainult jõudu neile selleks!”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles