Riia maantee Konsum teeb uksed lahti veel sel aastal

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolega käivad remonditööd tulevase Konsumi ruumides lõpevad hiljemalt 19. novembril.
Hoolega käivad remonditööd tulevase Konsumi ruumides lõpevad hiljemalt 19. novembril. Foto: Urmas Luik

Pärnus asuvasse kunagisse Tiina poodi, kus pärast töötas mõnda aega T-market, kolib taas toidupood: Eesti tarbijateühistute keskühistu (ETK) ketikauplus Konsum. Praegu veel kaupluses käivad ehitustööd peavad olema lõpetatud 19. novembriks.

„Kui Tiina ära läks, oli pakkumisi igat sorti,” meenutas AS Hermes Pärnu juhataja Ain Ago juba kümne aasta taha jäävat aega, kui Tiina asemel sai samades ruumides poepidajaks leedulaste Maxima. „Ma ei ole patrioot, aga nii kaua me ikkagi ootasime, et ei võtnud mingeid kaltsukaid ega mööblipoode, ehkki neid pakkumisi oli nii, et vähe polnud. Raha oleks muidugi tulnud, aga maine oleks läinud. Mul oli raudne soov, et sinna ruumidesse peab saama toidupood.”

Nagu Ago mäletab, pretendeeris tollal Tiinast tühjaks jäänud ruumidele ETKgi, kuid nende toonane üritus jooksis liiva: Maxima pakutud rendisumma oli eestlaste omast mäekõrguselt üle.

„Siis oli saada ka Mai tänava Šiauliai, aga Maxima šeff ütles, et kas siia või mitte kusagile,” selgitas Hermes Pärnu juhataja leedukate lahtist kätt. „See oli ikkagi Maxima esimene kauplus Eestis, alles mitu aastat hiljem tulid järgmised.”

Seda, et Tiina poe ruumidesse taas toidukauplus tuleks, ootab ümberkaudne rahvas Ago väitel juba ammu. Ehkki paari sammu kaugusel on nii Selver kui kolme Xiga Maxima, igatsevat sealtkandi inimesed oma äri.

„Alles eile rääkisin ümbruskonna meestega, ma ikka mõnda inimest juba tean, siis küsiti jälle, millal ma selle poe ükskord lahti teen,” muheles Hermes Pärnu juhataja.

Et tulevase kaupluse ruumides tehtavate ehitustööde tähtaeg on 19. november ja renoveeritakse 1971. aastal valminud hoone muidki ruume, on maja haldajal lootust selleks ajaks laiendada parkimisala kaupluse ümber.

Kastani tänaval ei anna autokohtade arvu suurendada, samuti pole ruumi avardada majatagust parklat, küll on Agol mõtteid seoses hoone ja Riia maantee vahelise alaga. Ago arvamust mööda sobib praegune hirmlai betoonplaatidega kaetud plats suurepäraselt parklaks kohendada.

„Kaks meetrit oleks vaja linnalt maad juurde saada, siis paneksime korraliku kivi, teeksime viisaka parkla,” ütles Hermes Pärnu juhataja. „Maja kõrval on sinka-vonka linnamaa, teeksime selle korda. Lootusi anti, aga paljas lootus talve tulekut seisma ei pane.”

Peale avatava Konsumi ja juba Riia maantee 74 hoones töötava juuksuri, kahe pagariäri ja karni hakkavad seal peagi tööle klaastaara vastuvõtu punkt, ehk apteek ja sööklagi.

Iseteeninduslik toiduainetekauplus Tiina hakkas omal ajal Riia maantee teeninduskompleksi nime all rajatud hoones tööle 1971. aasta 17. detsembril, samal päeval tehti lahti restorani Hermes kulinaarkauplus, söökla-restoran Hermes avati 26. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles