Estonia kaalub Valge maja mahamüümist

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia loodab oma Valge maja müümisega teenida 20-30 miljonit krooni.
Estonia loodab oma Valge maja müümisega teenida 20-30 miljonit krooni. Foto: Ants Liigus

Pärnu taastusravikeskus Estonia kaalub kõige rohkem investeeringuid nõudva Valge maja müümist, et saadud 20-30 miljonit laenukoormuse vähendamisse ja medical spa arendamisse investeerida.

Kui Aia tänavat pidi randa minna, jääb tänava lõpus vasakut kätt hoone, milles on väike saunakompleks ja pitsabaar. Seda nimetatakse Valgeks majaks, teisel pool teed asuvat uuemat ehitist Roheliseks majaks. Kaheksakorruselist hoonet, mille külge termid ehitati, kutsutakse Pargi majaks.

Ettevõtte praegune rentaablus on madal. Abilinnapea Annely Akkermanni hinnangul võiks Estonia ligikaudne väärtus olla 90-100 miljonit krooni, selle aasta kasumiprognoosiks on aga seatud üksnes 1,7 miljonit. “Vaja on selget strateegiat kasumlikkuse suurendamiseks,” lausus ta.

Estonia üks kummalisemaid majandusnäitajaid on pea 50 miljoni kroonine jaotamata kasum. Linnavalitsuse liikmete kinnitusel on “suurem osa” sellest investeeritud ettevõttesse. Väiksemast osast loodeti tänavu esialgu viis miljonit linnaeelarvesse dividendideks, nüüd kavatsetakse seda vähendada 4,5 miljoni kroonini. 3,5 miljonit on juba ära makstud, detsembris oodatakse veel miljonit.

Eile peeti linnavalitsuses aru, milline oleks ettevõtte arengustrateegia. Abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi kulub selle valmimiseks kuu, seejärel hakatakse otsuseid langetama.

Üks tõenäolisemaid suundi on kaheksakorruselisest Pargi majast medical spa arendamine. “Tõsi, uus saunakeskus on liiga luksuslik,” lausus Akkermann.

Ravile orienteeritud taastusravikeskuse Sõprus otsustas linnavalitsus müüa. “Sõprusesse tulnuks samuti investeerida. Ärimehed teevad äri paremini ning linn peab investeerima koolidesse ja lasteaedadesse,” kõneles Akkermann.

Akkermann avaldas arvamust, et praegu ettevõtjatel 90-100 miljonit Estonia ostmiseks pole, seetõttu tuleb ettevõtte väärtust kasvatada. “Arendada medical’i ja loobuda wellness’ist,” kirjeldas ta Estonia strateegiat. Nende terminitega eristatakse üksteisest kuurordiravi- ja heaolukeskusi.

Estonia nõukogu esimees Peeter Võrk rääkis, et investeeringuid on vaja teha tubade taseme parandamisse, infrastruktuuri, klienditeenindusse ja paljudesse muudesse valdkondadesse, mis varem unarusse on jäänud. Valge maja tuleb praegu omadega ots otsaga kokku, kuid 1985. aastal ehitatud hoone vajaks kõige rohkem investeeringuid.

Estonia termid maksid 70 miljonit krooni, jaanuaris pannakse need kolmeks-neljaks nädalaks remondi tõttu kinni. Ettevõtte võlakoorem on ligi 60 miljonit krooni, millest osa on plaanis Valge maja müügi arvelt tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles