Paikuse politseikool jääb alles ja areneb

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse politseikool.
Paikuse politseikool. Foto: Urmas Luik

Tänasel kohtumisel siseminister Hanno Pevkuri juures otsustati, et Paikuse politseikool jääb alles ning selle arendamiseks kasutatakse rohkem kui kahe miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu ja riigi vahendeid.

“Paikuse politseikool jääb alles ja areneb,” kinnitas sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik. 17,27 miljonist eurost, mis akadeemia kolme aasta jooksul kooli uuendamiseks investeerib, kasutatakse rohkem kui kaks miljonit Paikuse politseikooli autodroomi pikendamiseks ja libedaraja ehitamiseks, lasketiirule katuse ehitamiseks jne.

Akadeemia üritab leida raha ka ühiselamu renoveerimiseks, sest politseikooli täiendkoolituse maht kasvab. Euroopa Liidu meede, millest sisekaitseakadeemia 15 miljonit eurot taotleb, pole selleks abikõlbulik.

Politseiõppeks paremad võimalused

Enamik eurotoetusest kulub akadeemia Tallinnas Kase tänaval asuvate ruumide renoveerimiseks ja ehitamiseks, et kaasajastada kooli õpitingimusi. “Paremad sportimisvõimalused, simulatsiooniklassid, harjutusruumid jpm,” loetles Raik.

Raigi sõnul kõnelesid Paikuse politseikooli allesjätmise ja sellesse investeerimise poolt eestkätt selle laiendamisvõimalused. Kooli käsutuses on 30 hektarit maad, millest ainult poolt kasutatakse. Koolil on tugevad traditsioonid ja hea meeskond, läbisaamine vallaga hea.

“Eesti rahvas teab, et häid politseinikke koolitatakse Paikusel,” iseloomustas Raik kooli mainet. Tartu ülikooli Pärnu kolledži sünni juures olnud naine oskas hinnata nii 1990. aastal asutatud politseikooli traditsioone kui selle regionaalpoliitilist tähtsust.

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann on oluliseks pidanud politsei reageerimisvõimekust ääremaale jõudmisel. Enamik politsei spetsiaalüksusi asub Tallinnas ja kool suudab neile vajadusel tuge pakkuda.

“Pärnumaal on hea ja rahulik elu,” sõnas Raik ja pidas reageerimisvõimekust oluliseks pigem Ida-Virumaal. Küll aga soovis ta, et Pärnumaa koolides õpetataks rohkem politsei- ja päästetöö aluseid, milleks koostöö uueneva Paikuse politseikooliga annab hea võimaluse.

Raik avaldas lootust, et Paikuse vald võimaldab koolil spordisaali kasutada ja hea koostöö vallavalitsusega jätkub. 

Rahvaesindajad ei maganud

“See on Pärnumaale väga hea otsus, aga ka õiglane otsus,” ütles Pärnumaalt valitud riigikogu liige Toomas Kivimägi.

Kivimägi tunnistas, et kevadel polnud Paikuse politseikooli tulevik just roosiline. Tuli hakata argumenteerima ja kooli tugevaid külgi esile tõstma. Õnneks juhtus suvel sisekaitseakadeemia rektorina tööle asunud Raik olema Kivimägi kirjelduse kohaselt õiglase meelega, kes ratsionaalsete argumentide kõrval sai hästi aru ka kooli regionaalpoliitilisest ja ajaloolisest tähtsusest.

Politseikooli tuleviku üle käivates aruteludes sõna sekka öelnud Kivimägi (Reformierakond) ja Erkmann (IRL) ei jätnud kasutamata ühtegi juhust, et kooli eeliseid ja võimalusi tutvustada. Aktiivselt sekundeeris neile Kadri Simson (Keskerakond), kes sügisest saadik teemat riigikogus üleval hoidis. Küsimus sisekaitseakadeemia ja Paikuse politseikooli tulevikust jõudis isegi koalitsioonileppesse.

Sisekaitseakadeemia uuenemisprogramm on nüüdseks valmis ja ministri poolt kinnitatud. Veebruariks peaks tulema selgus, kas Euroopa Liidu raha ikka saadakse, asjad peaksid valmis saama aastaks 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles