Juhtkiri: Müüa mitte, anda rendile

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pole välistatud, et Pärnu praeguse linnavalitsuse ajal müüakse maha linnavara senised kroonijuveelid – spaad. Sõprus on juba kõige kaduva teed läinud, kaalumisel on Estonia Valge maja müümine.

Pärnu Postimees ei ole otseselt linnavara müümise vastu, küsimus on pigem õiges või vales ajastuses ja linnavalitsuse mõttelaiskuses kaaluda muidki tuluteenimise viise peale vara müügi.

Kui linnavalitsejatel mõistus otsa kipub saama, võiks uurida oma enne juunit 1940 valitsenud eelkäijate tegevust. Tolle aja Pärnu iseloomulik joon oli vara rendile andmine. Konkreetsed tingimused iga vara ja rentnikuga olid erinevad, samuti rendiaja pikkus. Kuna kõik, mida välja üüriti, leidis rentniku, oli järelikult tegemist mõlemale poolele kasuliku äriga. Pärnu oli toona isegi Tallinnast rikkam. Miks mitte kaaluda alles jäänud spaa müümise asemel selle rendile andmist?

Estonia rendile andmise kasuks räägib abilinnapea Annely Akkermanni argumentki, et ärimehed teevad äri paremini, linn peab investeerima koolidesse ja lasteaedadesse.

Senine nigel praktika, kus võimuliit upitab linnavara valitsema parteidinosaurusi, kes toimetavad kui rehepapid, oli ja on selgesti näha Estonia näitel

Pärnu peaks vara puhul silmas pidama pikaajalist stabiilset renditulu, mitte ühekordse müügiga rahapõletamist.

Ilmselt vajab üksikasjalikku selgitust seegi, kuhu on investeeritud Estonia ”suurem osa” jaotamata ligi 50 miljoni kroonisest kasumist ning kuidas tekitatud umbes 60 miljoni kroonine võlakoorem.

Loobuda tuleb senist müügipoliitikat õigustavast retoorikast linna kui halva peremehe kohta ja õppida vara majandama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles