EASi toel rajatakse Pärnusse Tuleviku hoovile uus päevakeskus

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uus päevakeskus ehitatakse ümber vanast katlamajast Suur-Posti 18 hoovil, kus praegu lõhutakse küttepuid.
Pärnu uus päevakeskus ehitatakse ümber vanast katlamajast Suur-Posti 18 hoovil, kus praegu lõhutakse küttepuid. Foto: Ants Liigus

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toetab kodutute ja pikaajaliste töötute päevakeskuse loomist Pärnusse Suur-Posti 18.

Kodutute ja pikaajaliste töötute päevakeskus ehitatakse Suur-Posti 18 asuva MTÜ Aktiviseerimiskeskus Tulevik täiskasvanute varjupaiga lähedusse. Praegu tegutseb Tuleviku päevakeskus rendipinnal Väike-Posti 2b, kus üürileping lõpeb 2010. aasta lõpus.

Projekti eeltegevustega alustati käesoleva aasta aprillis, ehitamine peaks algama novembris ja maja valmima 2011. aasta märtsis. Riigihanke tulemusena hakkab päevakeskust ehitama AS Pärnu REV, hoone sisustamiseks sõlmitakse lähiajal leping Sisustusrent OÜga.

 “Üks kaua vindunud asi on lõpuks liikuma hakanud,” kommenteeris päevakeskuse ehitamisele toetuse saamist aktiviseerimiskeskuse juhataja Priit Ruut. “Arutelud, planeerimised ja projektid on aega võtnud ligi neli aastat. Praegu osutame päevakeskuse teenust pinnal, kus on hädapärased tingimused, loodetavasti saavad tulevikus olema paremad ruumid ja lahendused.”

Päevakeskus ehitatakse ümber endisest katlamajast Tuleviku hoovil. Pinda tuleb seal senise 70 ruutmeetri asemel umbes poole rohkem, katlamaja hoone ehitatakse veidi suuremaks.

Ruudu sõnutsi saavad kodutute varjupaiga elanikud ja pikaajalised töötud uues keskuses tulevikus kasutada samu teenuseid kui praeguses: päeval võib aega veeta raamatuid ja lehti lugedes, telerit vaadates või internetti kasutades, luuakse pesemis-, pesupesemis- ja toitlustamisvõimalused, huvilised saavad osaleda koolitustel ja nõustamisel. Praegu külastab Väike-Posti tänava päevakeskust 70-80 inimest päevas.

“Inimesed on kindlasti rõõmsad paremate tingimuste üle,” arvas Ruut kavandatava uue maja kohta. “Duširuum on meil ka praeguses päevakeskuses olemas, aga nüüd peaks veel korralikum pesuruum tulema.”

Päevakeskusele kulub juhataja sõnutsi kindlasti ära senisest avaram ruum, sest seni on aktiviseerimiskeskuse pere pidanud loenguid või kohtumisi korraldama puhketoas või lausa töökoja koolituste ajaks ümber kohandanud.

Väikese probleemina mainis Ruut aktiviseerimiskeskuse töötegemise territooriumi kahanemist, sest praegune puusaagimisplats jääb ehitusele ja tulevasele päevakeskusele ette ning on tarvis mahutada mujale.

Projekti toetab EAS Euroopa Liidu perioodi 2007-2013 struktuuritoetusest vastavalt “Elukeskkonna arendamise rakenduskava“ prioriteetse suuna “Piirkondade terviklik ja tasakaalustatud areng” meetme “Linnaliste piirkondade arendamine” tingimustele 2 099 913 krooniga, mis moodustab 85 protsenti projekti eelarvest. Pärnu panustab mõtte elluviimisse 370 574 krooni, päevakeskuse kogumaksumus on 2 470 487 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles