Noored osutavad Pärnu mustusele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Noorte vabaajakeskuse noored puhastasid postidele vahtralehed, et näidata, kui must on linnakeskkond.
Noorte vabaajakeskuse noored puhastasid postidele vahtralehed, et näidata, kui must on linnakeskkond. Foto: Erakogu

Koolivaheaja viimasel nädalal puhastasid Pärnu noorte vabaajakeskuse liikmed linna suuremate tänavate äärsete valgustite postidele kujutisi, et näidata, kui mustad on postid.

Kaarel Leping noorte vabaajakeskusest märkis, et tänavakunsti projekti eesmärk oli panna inimesi märkama linnakeskkonda.

Tagurpidi grafiti näitab puhtust

“Selleks kasutasime maailmas laialt tuntud, kuid Eestis vähelevinud reversed grafitit ehk tagurpidi grafitit,” seletas Leping. “Erinevalt traditsioonilisest grafitist ei määrinud me midagi, vaid vee ja spetsiaalse loodussõbraliku ja keskkonnale ohutu puhastusainega joonistasime postidele vahtralehe kujutised. Selle käigus tekkinud määrdunud ja puhastatud ala kontrastist tekkis kujutis, mis esmapilgul ei reeda, mis vahenditega kujutis postile on kantud. Alles lähemal uurimisel saab aru, et selle kujutise erilist visuaalset tuvastatavust loob mustus, mis on linnakeskkonna lahutamatu osa.”

Lepingu seletuse kohaselt arenes mõte välja noortekeskuses toimunud subkultuuriloengutest, kus tänavakunsti teema all käsitleti muu hulgas tagurpidi grafitit.

“Projekti algne idee oli puhastada mõni suurem pind, kuhu olnuks võimalik kanda mõni suurem sümboolne kujutis, kuid kahjuks ei olnud sellist ühtlast ja määrdunud betoonpinda kuskilt leida: nõukogude aja ehitised on tehtud enamasti silikaattellistest ja nende peale ei saa sellisel meetodil kujutisi tekitada,” nentis Leping.

“Eesmärk oli aga saavutada kujutis pinda kahjustamata. Nii osutusidki sobivaks kandidaadiks betoonist tänavavalgustuspostid, mille puhastamise käigus ilmnenud mustusekiht oli üllatuseks ka puhastajatele endale,” rääkis Leping

Elukeskkond võiks olla puhtam

Puhastamise tulemusena tekkinud kujutistega loodavad noored tõmmata inimeste tähelepanu sellele, kuivõrd määrdunud on keskkond, kus me elame. Samuti kutsuvad noored üles panema senisest rohkem rõhku puhtusele.

“Alustada võiks keskkonnasäästlikust mõtlemisest, sest suures osas pärineb see mustus otseselt või kaudselt mootortranspordist,” teadis Leping.

“Samal ajal oleks nii mõnegi maja fassaadile või akendele võimalik kanda samasuguseid kujutisi, sest hooned on küllalt räpased ja neid ei puhasta keegi. Teisalt on tiheda liikluse tõttu nende puhastamine suhteliselt mõttetu. Tekibki surnud ring, millest väljumiseks tahab meie tänavakunstiprojekt anda sõbralikke soovitusi ja mõtteainet,” lisas ta.

Leping lubas, et noored jätkavad tänavakunstiprojektiga kevadel. Siis on neil plaanis otsida suurem pind, mida annaks katta omanäolise kunstivormiga.

Projektist võib aimu saada noortekeskuse kodulehelt internetis www.vabaajakeskus.ee/tanavakunst.

Märksõnad

Tagasi üles