Estonia nõukogu liikmed lahkuvad

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia nõukogu liikmed Raul Sarandi ja Tiit Kask leidsid, et nende mõtted Estonia tulevikust ei ühti omaniku mõtetega.
Estonia nõukogu liikmed Raul Sarandi ja Tiit Kask leidsid, et nende mõtted Estonia tulevikust ei ühti omaniku mõtetega. Foto: PP

Vaidlused Pärnu taastusravikeskuse Estonia tuleviku üle on põhjustanud Estonia nõukogu kahe liikme tagasiastumisavalduse: kuu alguses teatas lahkumissoovist Tiit Kask, eile Raul Sarandi.

Toomas Kivimägi valimisliitu kuuluv Kask ütles, et ta pole õige inimene omaniku (Pärnu linna, T. R.) huve nõukogus nii esindama, nagu omanik välja on öelnud. “Pärnu linn ei peaks kuurordiga seotud äriühingutes omanik olema, sest see takistab tal kuurorti kui tervikut arendamast,” lausus ta.

Kase selgitusel ei astunud ta tagasi seepärast, et linnavalitsus on välja käinud mõtte Estonia Valge maja maha müüa. “Küsimus on põhimõttelisem. Kuurort vajab pikaajalisemat visiooni,” rääkis ta ja lisas, et ta pooldab pigem Estonia müügi põhjalikku ettevalmistamist ja tervikuna müümist.

Dividendisoov sunnib tükke müüma

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Sarandi kõneles, et linnavalitsus soovib saada Estoniast tänavu 4,5 miljonit, järgmisel aastal 3,5 ja ülejärgmisel aastal seitse miljonit krooni dividende. See sunnib Estoniat jupphaaval müüma.

“Lõikame ühe jupi – Valge maja, lõikame teise jupi – Rohelise maja. Siis üritame tervikettevõtte aktsiaid müüa. See on tee, mida mööda praegu tahetakse minna. Minu arvates pole jupphaaval müümine õige, müüa tuleks korralikult ja tervikuna,” rääkis Sarandi.

Teine võimalus oleks Sarandi sõnutsi Estonia rendile anda. Eraomaniku tulu oleks see, mida rohkem õnnestub teenida.

Estonia tegevjuhi Cardo Remmeli tööga jäi Sarandi rahule. “Kahel toolil istumine segab mind linnavolinikuna, aga kui äriühingu seisukohalt võtta, siis on Cardo esimest korda ettevõtte ajaloos teinud raamatupidamise loetavaks, lõpetanud ära mugavusjuhtimise ja algatanud debati ettevõtte tuleviku üle,” jutustas Sarandi. Peale Estonia juhtimise on Remmel Pärnu linnavolikogu esimees.

Küll avaldas Sarandi rahulolematust, et linnavalitsus pole süüvinud sellesse, milliseid juhtimisvigu Estonia eelmine nõukogu tegi. Tema arvates tuleks Estonias teha audiitorkontroll või anda asi linnavalitsuse sisekontrollile uurida.

Estonia nõukogusse kuuluvad peale Kase ja Sarandi Kivimägi valimisliitu esindav Teet Kurs, reformierakondlane Jüri Lebedev ning konkursi kaudu nõukogu liikmeks ja hiljem esimeheks valitud Peeter Võrk.

Midagi pole veel otsustatud

Võrgu jutu järgi pole Estonia Valge maja müümist veel otsustatud, vaid see on olnud arutlusel ühe variandina. “Müük ei peaks olema emotsionaalne, vaid majanduslik otsus,” lausus ta ja ütles, et tema eelistab kahe majaga hästi töötavat ettevõtet kolme majaga halvasti töötavale ettevõttele.

Võrk rääkis, et millegi müümise üle otsustab omanik ja tema missioon on arendada Estoniat nii, et see oleks Eesti parim spaa.

Kurs ettevõtte arengusuundi kommenteerida ei soovinud ja ütles, et nõukogus olevat kokku lepitud: ajakirjandusega suhtleb ainult nõukogu esimees. Lebedevil polnud suhtlemise vastu midagi, kuid parasjagu Rootsis olles eelistas ta seda teha lühidalt.

“Jupi lõikamine võib praegu olla õige, linn võiks omada juhtpositsiooni selles sektoris. Aga ma saan Raulist ka aru. Siin ongi eri seisukohad, mis selgeks tuleb vaielda,” kõneles Lebedev.

Linnapea Toomas Kivimägi leidis, et Sarandi Estonia nõukogust lahkumise põhjus peitub väljaspool Estoniat. “Ilmselt pole tema mõni muu ootus täitunud,” lausus Kivimägi. “Kohtusime eile (üleeile, T. R.) ja me ei lahkunud just kõige sõbralikumas õhkkonnas.”

Linnapea: me ei pea tormama

Kivimägi sõnutsi ei välista ta Valge maja ega kogu Estonia müüki. “Me pole ühtegi otsust teinud ega pea ka kuhugi tormama. Üks eeldusi on, et me saame oma vara eest mõistliku hinna,” ütles ta.

Kivimägi väitel on ta valmis arutama seda, et 2012. aastal Estoniast dividende ei võeta ja võimaldatakse ettevõttel investeerida. “Nii nagu maamaksu tõstmisele leidsime alternatiivi, pole absoluutne 2012. aasta dividendinõue,” sõnas ta.

Remmeli hinnangul on Estoniat seni arendatud juhuslikult. Tema eesmärk on arendada ettevõtte tugevaid külgi ja loobuda sellest, mis pole kasulik.

Remmel tunnistas, et linna dividendisoov on suur, kuid ta polnud nõus väitega, et see sunnib Estoniat jupphaaval müüma. “Valge ja Roheline maja tekitavad kahjumit, Estonia peab olema efektiivne,” lausus ta.

Linnavalitsusel on kavas leida Kase ja Sarandi asemele uued nõukogu liikmed ning ettevõtte tuleviku üle arutamist jätkata.


Toomas Kivimägi, Pärnu linnapea:

“Nii nagu maamaksu tõstmisele leidsime alternatiivi, pole absoluutne 2012. aasta dividendinõue.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles