Õngemehed avasid talvehooaja mõtlematult

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Läinud nädalavahetusel oli kümneid julgeid, kes jõejääle kala püüdma läksid. Jää paksus oli siis kohati ainult viis sentimeetrit, nagu kalamehed teatasid.

Ohutu jääl viibimise norme silmas pidades on kalapüük nii hapral jääl mõtlematu tegu.

Päästeameti soovituse järgi tohib jääle minna, kui õhutemperatuur on püsinud alla nulli vähemalt kümme päeva. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) andmetel on järjepidevalt külma olnud tänavu sügisel alles läinud kolmapäevast saadik.

Rahvusvaheliste normide kohaselt loetakse üksikule jalakäijale ohutuks kolmetollist (7,5sentimeetrist) jääkaane paksust. Kui tegu on grupiviisilise jääloleku ehk üksteise lähedal kalastajatega, arvatakse ohutuks nelja tolli ehk ligi kümne sentimeetri paksune jääkaas.

Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets edastas, et päästeametki ei soovita jääle jalutama minna, enne kui jääkaas on kümme sentimeetrit paks.

Tänavu on Lääne-Eesti päästekeskusele tulnud appikutse Paikuse vallast, kus inimene Reiu silla juures pühapäeval läbi noore jää vajus. Õnneks sai kannatanu oma jõul veest välja.

EMHI viimase prognoosi kohaselt püsivad külmad ilmad vähemalt selle nädala lõpuni, kuigi tulevaks laupäevaks ennustatakse Lääne-Eestis päevaajaks juba plusskraade. Uus EMHI ilmaprognoos eelolevaks nädalaks avaldatakse täna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles