Vaesel pole ülikooli asja

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Kuri mees, näljas lapsed, kaks kuud maksmata üür ja mitte sentigi hinge taga – sellisest seisust leidis ennast üheksa lapse ema selle nädala alguses. Rahakraanid kinni keeranud sotsiaalametnikud aga laiutavad käsi ja nendivad, et kahju küll, aga seadused on sellised.

Sotsiaaltoetuse saajate ridadest arvati pere välja pärast seda, kui nende sissetulekuid kontrollinud Pärnu linnavalitsus avastas, et sügisest Tallinna ülikoolis õppima asunud anonüümseks jääda eelistanud 41aastane pereema on saanud oktoobris Dharma Helle Randami stipendiumi esimese 10 000kroonise osamakse.

“Sotsiaalhoolekandeseadus näeb täpselt ette, millistel puhkudel võib toimetulekutoetuse määramisel lisasissetuleku arvestamata jätta. Helle Randami stipendium nende juhtumite hulka ei kuulu. Kui tuleb riigikontroll, võidakse küsida, miks maksime ebaseaduslikult toimetulekutoetust,” selgitas Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna kodutute hoolekande ja toetuste peaspetsialist Raul Kivi Õhtulehele olukorda.

Nii tegigi lisasissetuleku väidetavat varjamist vaaginud komisjon otsuse pereemale toimetulekutoetust novembriks mitte anda põhjendusega, et peret võiks ülal pidada stipendiumiga.

Pereema väitel ei saa ta aga stipendiumi laste toitmiseks ja üüri maksmiseks kasutada, sest see on sihtotstarbeline ja määratud ülikooliõpinguteks. Pealegi, kui ta peaks selle raha eest peret ülal, ei jaguks tal raha õpinguteks. “Sotsiaaltöötaja väide tekitab olukorra, kus hariduse omandamine pole meie riigis vaestele ette nähtud,” teeb ta juhtunust sünge järelduse.
 

Märksõnad

Tagasi üles