Sotside valimiskogu kinnitas Epp Kloostri valimistel Pärnumaa esinumbriks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epp Klooster.
Epp Klooster. Foto: Urmas Luik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) valimiskogu kinnitas riigikogu valimistel Pärnumaal kandideerijate nimekirja esinumbriks Epp Kloostri. Sotside üleriigilises nimekirjas Klooster 51 hulka ei mahu ja tema number loositakse.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser taunis SDE valimiskogul peetud kõnes nii salaviinaskandaali sattunud Kloostri kui ennast valmisnimekirjast taandanud Mark Soosaare käitumist.

“Ma ei taha siin anda hinnangut, kumb on mustem, kas katel või pada. See on maitse asi. Aga selge on, et kummagi puudutamisel ei jää puudutaja plekita,” ütles Mikser oma kõnes. “Öeldakse, et poliitikas on valik tihti halva ja veel halvema vahel. Kolleeg Mark Soosaarel oli võimalus, kui ta leidis, et ei saa neil valimistel kandideerida, taanduda viisil, mis jätnuks kahjustamata erakonna maine. Kahjuks ei suutnud ta seda teha.”

Mikseri sõnutsi oli Epp Kloostril väärikas võimalus seada erakonna huvid kõrgemale isiklikest ambitsioonidest. “Ka tema ei suutnud seda kahjuks teha. Jah, vastutus väärtegude eest on isiklik ega kandu edasi pereliikmetele. Jah, Eestis kehtib süütuse presumptsioon. Jah, otsus jääda ka raskel hetkel oma lähedase kõrvale on mõistetav ja kiiduväärne. Ent otsus seada löögi alla kogu erakonna ringkondlik nimekiri ja sundida oma kaasvõitlejaid väitlema Eesti arengu põhiküsimuste asemel salaviinamüügi üle ei tee au ega tekita usaldust,” kõneles SDE esimees.

Mikser ütles, et erakonna juhid ei kavatse Pärnumaalt riigikogusse kandideerijatele näpunäited jagada. “Mida me siis teeme? Kas rullime suure juhatusega Pärnu otsusest üle? Ei. Aga me anname sellele täna siin hinnangu, ja valija annab 6. märtsil oma. Me õpime sellest loost loodetavasti, et sisedemokraatia on tugev ja toimib hästi vaid siis, kui igaüks tunnetab oma õiguste kõrval kohustusi ja vastutust ning oskab rohujuure kõrvalt näha suurt pilti. Ja ma usun, et see õppetund teeb meid tugevamaks,” ütles sotside liider erakonnakaaslastele peetud kõnes.

Kloostrile järgnevad Pärnumaalt riigikogusse kandideerijate nimekirjas Marianne Mikko (sotside üleriigilises nimekirjas 12.), Andres Hirvela (üleriigilises nimekirjas number loositakse), Tatjana Jaanson (23.), Kalev Kaljuste (üleriigilises nimekirjas number loositakse), Kaido Madisson (üleriigilises nimekirjas number loositakse), Mercedes Merimaa (50.), Vahur Mäe (üleriigilises nimekirjas number loositakse), Valter Parve (44.) ja Ülle Vapper (45.).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles