Kommentaar: Kas töötajat tohib katusele saata?

, tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Stroom.
Urve Stroom. Foto: PP

Tööinspektsioonilt on küsitud, kas tööandja võib nõuda tööpäeval tootmisettevõtte töölistelt tootmishoone katuse lumest puhastamist.

Milliseid tööandja korraldusi töötaja peab täitma peab, on määratletud töölepinguseaduse 17. paragrahvis. Töötajal on kohustus täita korraldusi, mis ei ole vastuolus töölepingu, kollektiivlepingu ega seadusega, on seotud töölepingus kokku lepitud tööülesannetega ja seejuures on mõistlikult arvestatud töötaja huve ja õigusi.

Need korraldused, mis on vastuolus hea usu või mõistlikkuse põhimõttega, on tühised.

Erandiks on korraldus, mille andmise on tinginud hädavajadus. Hädavajadusena käsitletakse vääramatu jõu tagajärjel tööandja varale või muule hüvele tekkida võivat kahju või kahju tekkimise ohtu.

Tööandja korraldus tootmishoone katus lumest puhastada on õigustatud juhul, kui on reaalne oht, et katusele kogunenud lumi võib tööandjale kuuluvat hoonet tõsiselt kahjustada.

Kuna hädavajadust tuleb hinnata alati juhtumipõhiselt, võttes arvesse töötaja huve ja õigusi ning hea usu ja mõistlikkuse printsiipi, tuleb võrrelda tööandja hädavajadusest tulenevaid tagajärgi ja töötaja õigusi. Kui tööandja hädavajadus kaalub üles töötaja huvid, tuleb korraldus täita. Tööandja korraldus ei ole aga kohustuslik töötajale, kellele arsti otsuse alusel on tervise tõttu vastunäidustatud töö kõrgustes või raske füüsiline töö. Selline töötaja ei pea katusele lund rookima minema, et kõrvaldada ohtu tööandja varale, sest tervise kaitse on suurema kaalujõuga. Töötajal on õigus keelduda tööst, mille täitmine seab ohtu tema või muude isikute tervise.

Enne sellise korralduse täitmisele asumist tuleb kindlasti töötajat juhendada vastavalt sotsiaalministri määrusele “Töötervishoiu ja tööohutusalase väljaõppe ja täiendusõppe kord”. Määrusega nähakse ette töötaja juhendamine tööde või tegevuse puhul, mis ei kuulu töölepinguga määratud tööde või ametikohustuste hulka.

Töötaja juhendamise, väljaõppe ja töötaja iseseisvale tööle lubamise peab tööandja registreerima. Registreeritavate andmete sisu on määratletud eelnimetatud määruses. Siinjuures ei ole oluline päeviku või andmebaasi vorm, vaid andmete fikseerimine vastavalt määruse nõuetele.

Peale juhendamise tuleb tööandjal anda töötajale sobivad töövahendid ja tagada töökoha ohutus. Madalamate katuste puhastamisel tuleb eelistada töövahendeid, millega lund saab katuselt eemalda maapinnal asudes. Jääpurikate eemaldamiseks on ohutum kasutada tõstetavaid töölavasid. Kui siiski peab katusele minema, tuleb välistada allakukkumise oht. Lihtsaim viis on isikukaitsevahendite kasutamine. Tööandja peab töötajale väljastama isikukaitsevahendid ja tagama, et neid kasutatakse kogu ohtliku töö tegemise ajal.

Sobivate töövahendite või isikukaitsevahendite puudumisel ning juhendamata jätmisel on töötajal õigus keelduda tööst või peatada töö, mille täitmine seab ohtu tema või kaasisikute tervise, teatades sellest kohe tööandjale ja töökeskkonnavolinikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles