Pärnus tunneb varsti taas sooja leiva ja saia lõhna

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Osaühing Pärnamäed kavatseb märtsi alguses avada Pärnus Kesklinna silla lähedal pagaritöökoja, mis küpsetab ja müüb ligi 30 leiva- ja saiasorti.

Ostjad saavad leibade ja saiade küpsetamist jälgida ning sooja toote kas lahtiselt, pakendatult, viilutatult või viilutamata kaasa osta. Endise Campa Foodsi ruumides avatavas pagaritöökojas on nii pagaritöökoda kui kauplus-kohvik, kus kümmekond inimest nelja laua taha istuma mahub.

Tooted valmivad käsitsi

Pärnamäed kuulub lätlasele Dagnis Èakursile, kes on seotud 1990. aastate alguses Lätis asutatud ettevõttega SIA Liepkalni (tõlkes Pärnamäed). 170 töötajaga Liepkalnil on esindus mitmes Põhja-Läti linnas. Ruhjast hakatakse Pärnusse tooma küpsiseid, Valmierast kuulsat Liepkalni Jõu leiba, mille valmistamine võtab aega kuni 30 tundi.

Pärmita valmivat Jõu leiba tehakse Valmieras kord nädalas, neljapäeviti. Leivategu algab tainast, mis hapneb puust leivatünnides. Pärast taina sõtkumist vormitakse iga päts käsitsi ja küpsetatakse leivaahjus.

Kahekilone Jõu leib on Pärnamägede kõige eksklusiivsem toode, mis ettevõtte juhatuse liikme Andris Petersonsi sõnutsi hakkab maksma peaaegu kolm eurot. Ülejäänud leivad-saiad, mis samuti käsitsi valmistatakse, tehakse Pärnus kohapeal.

Pärnamägede eestlasest juhataja Mirje Lank rääkis, et pagaritöökoja ligi 30 leiva- ja saiasorti jagunevad nelja klassi: odavad saiad, rukkileivad ja peenleivad; mustast leivast, vormileivast, seemnetega leibadest, Prantsuse saiast, röstsaiast koosnev Pärnamägede sari; erilisest rukkileivast, puuviljaleivast ja muust koosnev Kuldne Klassika ja seemneleivad.

Musta leiba hakatakse Langi sõnutsi valmistama 1,5kilogrammiste (millest saab osta ka poole) ja 360grammiste pätsidena. Tooted tulevad ahjust pakendamata, ostja võib need paberkotti panna ja viilutada lasta.

Kui liha, siis ikka ehtne

Leib-sai pole Pärnamägede ainuke toodang. Pagariäris tehakse torte, küpsetatakse kringleid, pitsasid ning väiksemaid ja suuremaid pirukaid, valmistatakse ekleere ja paljusid muid kooke.

“Koogid ja tordid valmivad naturaalsetest kreemidest, kõik tehakse käsitsi,” kinnitas Petersons.

Varem Ruhjas elanud ja nüüd Reiu külla kolinud Petersons rääkis, et paljud eestlased on tal palunud Lätist torte tuua. “Öeldakse, et need on nagu vanaema tehtud, naturaalsed,” lausus ta.

Langi jutu järgi on lätlaste tooted omamaistest õhulisemad ja värskemad. “Kui öeldakse, et piruka sees on liha, siis on see ikka ehtne liha,” rääkis Lank. Läti leiva maitset kirjeldas ta sõnaga “hapukasmagus”, mis mõnele meeldib, ent teistele ei pruugi meeldida.

“Me ei saa teha Pärnu vormileiba, aga saame teha Pärnu-maitselist leiba. Igas kohas on veidi erinev maitse. Kui on Pärnu pagarid, tuleb Pärnu maitse,” kõneles Petersons.

Nagu iga äriettevõte hakkab Pärnamäed valmistama tooteid, mida pärnakad ostavad.

“Vaatame, millised tooted pärnakatele sobivad, ning kui hotellid, restoranid ja maakauplused meilt tellida soovivad, hakkame peale siin müümise tooteid välja viima,” iseloomustas Lank ettevõtte arenguperspektiivi.

Pärnamäed annab esialgu tööd ja leiba üheksale inimesele. Peale Langi palgatakse kolm kondiitrit, kolm pagarit ja kaks müüjat, kellest osa on varem töötanud Cibuses. “Kui on palju tööd, võtame inimesi juurde,” lubas Petersons.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles