Pärnumaa tunnustab ettevõtjat, koolijuhti, kunstnikku ja arsti

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Alanurm.
Ülle Alanurm. Foto: PP

Maavanem Andres Metsoja otsustas eile Pärnumaa vapimärgi nõukogu ettepanekul anda vapimärgi neljale väärikale inimesele.

Pärnumaa kõrgeima autasu kavalerid on Surju tervisekeskuse ja hooldekodu Videvik juhataja perearst Ülle Alanurm, OÜ Fein-Elast Estonia juhataja Urmas Mägi, Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktor Riina Müürsepp ja kunstnik ning pedagoog Bruno Sõmeri.

Tunnustatutest on Ülle Alanurm töötanud Surjus arstina 1986. aastast, ta juhatab kohalikku hooldekodu ja on seisnud hea, et tervisekeskuses oleks kasutada esmasteks uuringuteks vajalikud meditsiiniseadmed. Surju kandi inimesed peavad oma tohtrist väga lugu, sest tal jätkub pingelisemalgi ajal tahtmist kuulata inimeste muresid, anda nõu.

Maa-arsti kogemusele tuginedes on ta arvamuse öelnud maakondlikes tervishoiuteenuste arengutoimkondades ja tervist edendavate tegevuste kavandamisel. Põhitöö kõrvalt juhendab Alanurm koduvalla rahvatantsurühma ja keerutab jalga Tahkuranna valla naisrahvatantsurühmas.

Riina Müürsepal on pikaajalised teened Pärnumaa hariduselu edendamisel, tema juhtimisel on asutatud Pärnu majanduskool ja Tartu ülikooli Pärnu kolledþ, millega maakonnakeskuses pandi alus kõrghariduse andmisele ja mille direktorina ta töötas.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse õppehoonete ehitamine ja õppetegevuse üleviimine Niiduparki on toimunud Müürsepa direktoriaastatel. Uuenenud on õppe- ja töökorraldus, suurenenud õppima asuda soovijate arv ja paranenud kooli maine. Tööandjad hindavad Pärnumaa kutsehariduskeskuse lõpetanute erialaseid oskusi ja peavad kooli väga heaks koostööpartneriks.

Sindis süntees- või tehiskiust lõnga ja niiti valmistava Fein-Elast Estonia toodangust 98 protsenti läheb eksporti ja ettevõte annab tööd poolesajale inimesele. Seda edukat osaühingut juhatab Urmas Mägi, kes mullu pälvis kaubandus-tööstuskoja Pärnu esinduse antud vastutustundliku ettevõtja auhinna. Ühiskondlikult hakkajana annab Sindi aasta inimene 2006 Urmas Mägi eeskuju teistelegi ettevõtjatele, toetades Sindi linna haridus- ja noorsootööd.

Kunstnik, pallaslane Bruno Sõmeri esineb näitustel 1947. aastast ning on õlimaalist jõudnud eripärase enda leiutatud vesivärvitehnikani. Ta on pälvinud loometöö tunnustusena preemiaid ja aunimetusi, sealhulgas Eesti kultuurkapitali preemia “Pärnumaa kultuuripärl 2006”. Sõmeri kui loomeinimese eesmärk on sisemine terviklikkus, sisu ja vormi kooskõla. Kõrgvormis püsides üllatab ta kodulinna kunstipublikut ikka ja jälle uue näitusega.

Pärnumaa vapimärk omistatakse inimesele, kes oma silmapaistva töö ja tegevusega on oluliselt kaasa aidanud kodumaakonna arengule. Maakonna kõrgeima tunnustuse on 1993. aastast pälvinud 78 inimest, tänavusi vapimärgi kavalere tunnustatakse Eesti Vabariigi aastapäeva kontsertaktusel Pärnu kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles