Pärnu õpilasfirma on Eesti parim

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andraš Tšitškan.
Andraš Tšitškan. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Laupäeval toimus Tallinnas Eesti suurim õpilasfirmade laat 90 ettevõtte ja 350 noore ettevõtjaga ning Pärnu noored pälvisid laadal auhinna parimate ideede eest.

Üks laada korraldajaid Kersti Loor teavitas, et õpilasfirmasid hindas laada ajal þürii, kes valis tugevamad firmad seitsmes kategoorias.

Kategoorias „Parim idee“ valis þürii parimaks juhendaja Mari Suurväli käe all tegutseva Pärnu ühisgümnaasiumi ja Ülejõe gümnaasiumi ühisfirma E-ained, mis on välja töötanud E-ainete voldikud ja internetilehekülje, millel noored nõustavad inimesi E-ainete kohta.

Noored firmaomanikud Andraš Tšitškan ja Enn Mäeorg toimetasid laadal suisa arstikitlis ja kaitsemaskis.

Abiturientidest noormehed on teaduslikule uuringule tuginedes kokku pannud voldiku kõige kahjulikumatest E-ainetest, mida võib leida toiduainetest. Voldik on mõeldud kaasaskandmiseks, et kaupluses saaks kiigata, mida üks või teine toode sisaldab.

Noormeeste internetileheküljel saab iga E-aine kohta ükshaaval vaadata, mida see või too sisaldab.

Näiteks toksid sisse E110 ja saad teada, et see sisaldab ohtlikku kollast värvainet.

“Tahame, et inimesed teaksid, mida söövad, ja eriti, mida nad oma lastele sisse söödavad,” rääkis Tšitškan. “Tänapäeval on tervislik toitumine ju inimeste jaoks väga oluline ja nii tunti laadal meie vastu suurt huvi.”

Nagu paljud muud head ideed enne seda, nii sündis E-ainetega tegeleva õpilasfirma idee söögilauas.

“Sõin paar aastat tagasi laua taga jogurtit ja mõtlesin, et vaataks, mis seal sees on,” meenutas Pärnu ühisgümnaasiumi lõpuklassis õppiv noormees. “Lugesin pakendit, aga ei saanud mitte midagi aru. Nii tekkis mõte teha koolis E-ainetest uurimistöö. Kui suur töö oli uurimuse jaoks ära tehtud ja andmebaas valmis, tuli mõte asja edasi arendada ja nii sündiski mullu novembris õpilasfirma.”

Tšitškani sõnade järgi on E-ainetega seonduv saanud talle südameasjaks. Kui praegu valmistavad noored ärimehed oma firma kodulehte, mis peaks tööle hakkama eespool kirjeldatud moel, siis tulevikus soovivad nad välja töötada rakenduse iPadi jaoks.

Pealegi toob firma noortele sisse.

“Müüme voldikuid ja meid kutsutakse sageli esinema, seegi toimub sümboolse tasu eest,” loetles Tšitškan. “Võitsime laadalt 100 eurot ja loodetavasti õnnestub tulevikus müüa iPadi rakendusigi.”

Laadal tuleviku ettevõtjaid tervitanud majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts märkis, et ettevõtlike inimeste ja tuleviku ettevõtjate kasvatamine on Eesti riigi jaoks väga oluline.

Parts innustas noori edasi pürgima ja mitte alla andma, kui esimesed katsetused ei anna oodatud tulemusi, sest edu saavutamine nõuab suurt pühendumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles