Pärnu korteriturg vaibus

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Arco Vara kinnisvaraturu ülevaatest selgub, et möödunud kuus tehti Pärnu linnas 62 korteritehingut, mida oli 33 protsenti vähem kui septembris.

Võrrelduna möödunud aasta sama ajaga suurenes tehingute arv 1,6 protsenti. Tehingute mediaanhinnaks kujunes oktoobris 982 eurot ruutmeetri eest, mis septembriga võrrelduna langes 0,8 protsenti ja möödunud aasta sama ajaga kõrvutades suurenes 13 protsenti.

Hinnatasemes ei ole ulatuslikke muutusi märgata: tehingute arvu järsk langus tulenes septembris tunduvalt rohkem tehtud tehingute arvelt. Oktoobris langes märkimisväärselt ajavahemikus 1971–1990 ehitatud korterelamute kahe- ja kolmetoaliste korterite tehingute arv.

Oktoobris tehti Eestis 1792 eluruumidega seotud korteritehingut. Tehingute arv langes võrreldes möödunud kuuga 6,9 ja möödunud aasta sama ajaga kõrvutades 0,5 protsenti. Tuginedes möödunud kuu esmahinnangulistele andmetele, võib siiski eeldada, et tehingute arvu langus on olnud septembri omast mõnevõrra väiksem, võrrelduna möödunud aasta sama ajaga on tehinguaktiivsus püsinud muutumatu või mõnevõrra kasvanud.

Oktoobri korteritehingute raames kujunes keskmiseks mediaanhinnaks 1148 eurot ruutmeetri kohta. Pinnaühiku hind kasvas sealjuures septembriga võrreldes 3,8 protsenti ja möödunud aasta oktoobriga kõrvutatuna koguni 10,7 protsenti.

Hinnataseme kasv on viimastel aastatel iseloomustanud valdavalt Tallinna ja Tartu turgu. Ajalise nihkega on korterite hinnad kiirelt kasvama hakanud ka mitmes Eesti suuremas väikelinnadega maakonnas.

Nii tehinguaktiivsus kui mediaanhinna tase on kogu Eestis võrreldav 2007. aasta sügisega. Erinevalt tollasest perioodist ei ole veel praegu tehinguaktiivsuses ega hinnatasemes märgata kuigi tugevat survet korterituru stabiilsusele. Nagu 2007. ja 2008. aastalgi, on turule hetkel omane tehinguaktiivsuse kasvu peatumine, mida saadavad hinnataseme ja pakkumiste arvu kasv, mistõttu ostjate vähesuse tõttu kujuneb surve ka hinnataseme edasiseks kasvuks. Kõrget pakkumiste arvu saadab korteriturul mitmekülgne valik, mis pakub tarbijale laialdasi valikuvõimalusi korterit soetades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles