Riigikohus võttis Viisitamme süüasja menetlusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu endine abilinnapea Simmo Saar ja endine linnapea Mart Viisitamm.
Pärnu endine abilinnapea Simmo Saar ja endine linnapea Mart Viisitamm. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ametikuriteos süüdistatud, kuid teise astme kohtus õigeksmõistva otsuse saanud Pärnu eksmeeri Mart Viisitamme ja endise abilinnappea Simmo Saare süüasi ei saanud veel lõplikku lahendit, kuna riigikohus otsustas eile kaasuse menetlusse võtta.

Riigikohus andis menetlusloa Lääne ringkonnaprokuröri Elle Keemani kassatsioonkaebusele, milles ta taotleb jätkuvalt Viisitamme ja Saare süüdimõistmist. Menetlusloa sai ka Simmo Saare kaitsja kaebus, milles vaidlustatakse ringkonnakohtu lahend kohtukulude väljamõistmise osas.

Tallinna ringkonnakohus mõistis mullu 14. detsembril avaldatud otsusega keskerakondlasest ekslinnapea Viisitamme ja Saare õigeks. Kohus leidis, et Viisitamme ja Saare süü ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ei ole tõendatud ning Pärnu maakohtu süüdimõistev lahend tuleb tühistada.

Ühtlasi mõistis ringkonnakohus riigilt Viisitamme kasuks välja 430 000 krooni õigusabikulude hüvitamiseks ning Saare kasuks samal põhjusel 320 000 krooni. Ühtlasi tuleb riigil tasuda Saarele veel 20 400 krooni apellatsioonmenetluses valitud kaitsjale makstud tasu katteks.

Kolmandana kohtu all olnud ärimees Vello Kink saab ringkonnakohtu otsusel riigilt kaitsjatasu hüvitamiseks 65 434 krooni.

Sellega rahuldas teise astme kohus Saare apellatsioonkaebuse täies mahus, Viisitamme oma osaliselt, prokuröri kaebuse jättis aga rahuldamata.

Pärnu maakohtu süüdimõistva lahendi viisid ringkonnakohtusse nii Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman kui Viisitamme ja Saare kaitsjad. Kui kohtualuste kaitsjad taotlesid oma klientide õigeksmõistmist, siis Keeman palus teise astme kohtul tunnistada Viisitamm, Saar ja ärimees Vello Kink süüdi ka kõigis nendes episoodides, milles Pärnu maakohtus mehed õigeks mõistis.

Pärnu maakohus mõistis mullu 19. aprillil Viisitamme ja Saare süüdi neile ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ja mõistis neile rahalised karistused.

Kohus karistas Viisitamme 350 päevamäära ning Saart 250 päevamäära suuruse rahalise karistusega, summa suurus sõltub süüdimõistetu suhtes kriminaalmenetluse alustamise aastale vahetult eelnenud aasta keskmisest päevasissetulekust. Viisitamme puhul on rahalise karistuse suurus 306 950 krooni ja Saare puhul 205 500 krooni.

Lisaks mõistis kohus mõlemalt välja sundraha, kummaltki 6525 krooni, toimiku koopiate kulu Viisitammelt 1000 krooni ja Saarelt 216.80 krooni ning Viisitammelt ja Saarelt solidaarselt dokumendiekspertiisi maksumuse 20 940 krooni.

Koos Viisitamme ja Saarega kohtu all olnud Kingi mõistis kohus altkäemaksu andmises õigeks. Samas süüdistusepisoodis mõistis kohus Viisitamme süü tõendamatuse tõttu õigeks.

Süüdistuse kohaselt edastas Viisitamm Pärnu spordihalli ehitamise pakkumiste esitamise ajal ühe ettevõtte esindajale võrdlustabeli teiste ettevõtete esialgsete pakkumiste detailidega ning andis sellega eelise just sellele firmale lõpliku pakkumise esitamisel. Kuna materjal sisaldas äritegevust puudutavat teavet, oli tegemist konfidentsiaalse informatsiooniga, mis oli teatavaks saanud Viisitammele ametitegevuse käigus.

Avaliku teenistuse seaduse kohaselt on ametiisikul kohustus hoida selliseid andmeid saladuses, seega pani Viisitamm nende andmete edastamisega toime kuriteo, mis käsitleb kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumist.

Samuti edastasid Viisitamm ja Saar süüdistuse järgi Pärnu linna tänavate hoolduseks 1. augustist 2008 kuni 31. juulini 2014 korraldatud riigihanke raames ühe saabunud pakkumuse kolmandale isikule. Materjal sisaldas äritegevust puudutavat teavet, mis väljendus konkreetsel juhul hinna kujunemise avalikustamises, mida loetakse piiratud juurdepääsuga äriteabeks ning on avaliku teenistuse seaduse tähenduses muu konfidentsiaalsena saadud informatsioon.

Seega panid Viisitamm ja Saar koos ühiselt ja kooskõlastatult pakkumuse edastamisega toime karistusseadustiku järgi kvalifitseeritava kuriteo, mis käsitleb kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumist.

Veel süüdistas prokuratuur Viisitamme ja Saart Pärnu linna usalduse kuritarvitamises, millega oleks kuriteo lõpuleviimisel tekitatud linnale ligi kolme miljoni krooni suurune kahju.

Samuti oli Viisitamm kohtu alla antud altkäemaksu võtmise ja Vello Kink (54) Viisitammele altkäemaksu andmise süüdistuses. Neis süüdistustes mõistis kohus süüdistatavad õigeks süü tõendamatuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles