Loomavihkaja tiitli sai Pärnumaa veterinaarkeskuse ametnik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmasuust päästetud hobune.
Surmasuust päästetud hobune. Foto: Erakogu

Eestimaa loomakaitse liidu (ELL) juhatus valis aasta loomavihkajaks Pärnumaa veterinaarkeskuse peaspetsialisti Elita Sillari, kes tunnistas sisuliselt terveks väga haige ja raskes seisus hobuse, jättes looma omanikud karistuseta.

Tänavu veebruaris anti ELLile teada Pärnumaal Vändra vallas Viluvere külas elavast haigest ja nälginud hobusest, kes ei suutnud enam iseseisvalt püsti tõusta. ELL teatas, et väärkoheldud loom toimetati kohaliku hobusekasvataja talli, kus sellele liigile spetsialiseerunud veterinaar tuvastas tugeva alatoitumise, vedelikupuuduse, lamatised ja lõikehaavad, mis kõik pandi kirja ka haiguslukku.

Veebruari keskpaigas kontrollis hobust veterinaar- ja toiduameti (VTA) Pärnumaa veterinaarkeskuse loomakaitse eest vastutav järelvalveametnik Elita Sillar, kes märkis kontrollaktis, et loom ei ole alatoitunud ning tal puuduvad parasiidid. Vaatamata teiste veterinaaride diagnoosile leidis riigiametnik, et hobuse puusanukid ja abaluutagused olid ära hõõrutud köitega, millega looma püsti hoiti või jalule aidati. Tegelikkuses kannatas hobune aga lamatiste ja maas tekkinud vigastus

Hobust raviva loomasõbra sõnutsi kirjutas Sillar kontrollakti valeandmed ja hobuse tõeline seisukord nähtus nii piltidelt kui oli tuvastatav veterinaaride kirjapandu ja ütluste kaudu. Aktis toodud väide, et vana omanik vahetas heina välja, ei vastanud ELLi hinnangul samuti tõele, sest neljast hoovi toodud heinarullist ei jõudnud hobuse ette ükski. Ka ütlus, et hobusele anti mikroelemente, oli ELLi sõnutsi vale.

Peale hobuse tegeliku olukorra mittekajastamise, ettekirjutuste ja kriminaalmenetluse algatamata jätmise ei kontrollinud loomade heaolu eest vastutav Sillari hobuse dokumente ega pööranud tähelepanu sellele, et loomal puudusid kohustuslikud kiip ja registreerimispass. ELL kaebas Sillari peale VTA peadirektorile Indrek Hallistele, kes aga oma alluva töös puudujääke ei leidnud.

"See näitab ilmekalt Eesti riigi suhtumist loomadesse, keda justkui ei peetagi valutundvateks elusolenditeks," ütles ELLi juhatuse esimees Heiki Valner ja lisas, et on absoluutselt lubamatu, et riigi loomakaitsespetsialist ei suuda oma tööd teha ega tagada loomade heaolu. "Veterinaar- ja toiduameti töötajate maine on praegu nii halb, et inimesed pöörduvad loomade abistamise küsimusega pigem vabatahtlike loomasõprade kui selle ametkonna poole."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles