Toll tuvastas Pärnumaal ligi poole miljoni euro eest ümbrikupalka

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Pärnumaalt jõudis maksu- ja tolliametisse mullu 43 vihjet ümbrikupalga maksmise kohta, kontrolli käigus tuvastati, et enamik neist olid tõesed.

Ümbrikupalga juhtumi kontrolle tehti 18, neist rikkumine tuvastati 78 protsendil juhtudest kogusummas 455 043 eurot.

Peale selle korraldas maksuhaldur Pärnumaal 73 vaatlust, mille käigus kontrolliti ettevõtte majandustegevust. Vaadeldi äriühingute tegevuskohti tuvastamaks, kas äriühingus töötavad inimesed on maksudeklaratsioonides kajastatud ning kas ja kuidas on korraldatud üldine arvepidamine.

Kogu Eestis lõpetas maksuamet mullu 745 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusel esitati parandusdeklaratsioone ja määrati lisamakse 45,5 miljonit krooni. Vihjeid ümbrikupalga maksmise kohta tehti ametile 1033 ja töötukassas arvel olijaid avastati töötamas 59.

Ümbrikupalga maksmisega üritatakse kõrvale hoida tööjõumaksude tasumisest. Peamiselt kasutatakse skeeme, kus töötajatele tehtavaid väljamakseid ei deklareerita maksudeklaratsioonides või äriühingute deklareeritud töötasu on oluliselt väiksem tegelikult makstavast töötasust.

Töövõtjad aga ei tea tihtipeale, et nende töötasu on tööandja jätnud maksuhaldurile teatamata. Üldjuhul avastavad töötajad selle, kui on aeg deklareerida füüsilise isiku tulusid.

Vihjeid ümbrikupalga maksmisest võib edastada aadressil vihje@emta.ee või telefonil 800 4444. Ettevõtet saab ümbrikupalga maksmise eest karistada kuni 13 000eurose trahviga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles