Unistus Pärnu modernsest city’st jäi täitumata

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Oodatud Pärnu keskusse ehitatud korteritest on kinnistusameti andmete järgi müüdud ainult üks.
Oodatud Pärnu keskusse ehitatud korteritest on kinnistusameti andmete järgi müüdud ainult üks. Foto: Ants Liigus

Üldsegi mitte aprillinaljana tuleb tõdeda, et veel paar aastat tagasi kaljukindlana näinud unistus Pärnu vast valmivast modernsest linnasüdamest on läbi kukkunud, ja seda tõsiasja tunnistab nüüd linnavalitsuski.

Otsa tegi lahti 2006. aastal valmis ehitatud büroohoone ja korterelamu Hansaport Aida 5, kus pole müüdud ainsatki korterit ja mis 2006. aastal läks võlgade katteks Swedbankile. Õieti küll Swedbanki kinnisvaraga tegelevale SCRE Segundo OÜ-le.

Kuigi elaniketa korterid seisavad lõppviimistluseta, on Hansaport korralikult hallatud.

Teine õnnetu äriidee tulevases modernses linnasüdames on suurejooneline pooleli parkimismaja, mis ajakirjandusse läkitatud teabe põhjal pidi korraga oma katuse alla mahutama ühel juhul 340, teisel koguni 640 sõiduautot.

Parkimismaja tühilugu

Parkimismaja ehitaja OÜ Win Marketsi mured paisusid 2008. aastal, kui suveks valmima pidanud hoone ikka alles pooleli oli. Parkimismaja naaber Port Artur Grupp tegi siis linnavalitsusele ettepaneku Win Marketsile avaliku konkursi korras antud ehitusluba tühistada ja kuulutada välja uus konkurss hoonestaja leidmiseks.

Tollal oli parkimismaja ehitust rünnanud Port Artur Grupi tegevjuht Romek Kosenkranius, kes nüüd on Pärnu abilinnapea.

Oma praegusel ametitoolil kohkub Kosenkranius tagasi, kui keegi teeks talle samasuguse ettepaneku – võtta linnale tagasi õigus Lai 7 kinnistul hoonestada.

“Pärnu linnavalitsusel oli tõesti võimalus Win Marketsilt hoonestusõigus tagasi võtta ja seejärel pooleli jäänud hoone kas edasi müüa või lammutada,” sõnas Kosenkranius nüüd. “Aga linnavalitsust nõustavate juristide hinnangul kaasneksid sellega linnale Win Marketsit koormavad varalised nõuded, mis eri hinnanguil kõiguvad 80–110 miljoni krooni vahepeal.”

Kosenkranius lisas, et praegu, kui parkimismaja suhtes käib pankrotimenetlus, pole linnal õnneks enam sellist enesehävituslikku võimalustki. “Jäme ots on ärimeeste käes,” resümeeris ta, tunnistades, et ots on küll ärimeeste kätes, ent kinnistusraamatu järgi on parkimismaja läbinisti linnavara.

“Hoonestusõiguse seadmine kaitsebki linna praegu selle eest, et varalisi nõudmisi Pärnu linnavalitsusele ei delegeeritaks,” sõnas abilinnapea ja kritiseeris eelmist linnavalitsust, et see lubas hoonestusõigusele seada suuri tagatisteta hüpoteeke.

Ei usu enam

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ütles mullu septembris, kui läbi kukkus viimane katse kurikuulsat parkimismaja valmis ehitada – Nordecon International loobus makseraskustes Win Marketsi osa parkimismaja ehitusel omandamast –, et ei usu enam parkimismaja valmimisse.

Sama väljendas nüüd Kosenkranius linnaehitust kureeriva abilinnapeanagi. “See hoone on algusest peale olnud halb äriprojekt,” arvas ta. “Sest vähemalt mulle näib, et mingil hetkel loobus arendaja avalikku parkimisteenust osutava hoone püstitamisest ning soovides majas suurendada kaubanduse osa, tahtis ehitada maja esmajoones tulevaste kerkivate kaubamajade parkimisvajaduse rahuldamiseks.”

Kaubandushoonete all mitmuses ütles Kosenkranius silmas pidavat peale Aida 7 Pärnu Keskuse Lai 5 kinnistul kehtestatud detailplaneeringut, mis ikka veel lubab aborteerunud parkimismaja kõrvale ehitada osaliselt kuni kaheksakorruselise ärihoone. Kuid seal haigutab auk, mis kinnistusameti andmetel kuulub (võlgade katteks) Sampo pangale.

Kaubamaja jääb avatuks

Neljas kivi Pärnu modernses linnasüdames on nimega uhkeldav kaubamaja Pärnu Keskus – seda ühisnime pidi kandma hakkama kogu uus linnasüda.

Pärnu Keskusesse on ehitatud 41 korteritki, aga ainult viis neist on viimistletud. Üks kortereist on leidnud omaniku, aga mitte eraisiku, vaid osaühingu.

Samal ajal on just Pärnu Keskuse olukord kõige lootusrikkam, vähemalt selles mõttes, et seal käib vilgas kaubanduselu.

Maakohus kuulutas Pärnu Keskust opereerinud OÜ Aida Partneritele pankroti märtsi alguses. Pankrotihaldur Andres Hermet kinnitas, et keskuse külastajatele ei muutu sellega midagi.

“Pankrotimenetlusega seoses ei rõhu keskust võlanõuded, kõik arved on makstud, rendilepingud müügipindade suhtes sõlmitud, maja hallatakse, müüakse reklaami ja töö kaubanduskeskuses jätkub,” sõnas Hermet.

Hermeti kinnitusel ei kavatse ta hakata müüma kortereid ühekaupa, vaid eesmärk on müüa hoone tervikvarana, nii korterid kui kaubanduspinnad.

Rahva lootus sureb viimasena

Võib juhtuda ime, et keegi ostab pankrotipesast korraga nii Pärnu Keskuse kui pooleli parkimismaja, pankadelt augu aadressil Lai 5 ja Hansapordi ning ehitab Aida tänavale peale katuse, avab jalakäijatele lubatud tunneli ja rajab maju ühendavad galeriid, nagu algne kava ette nägi.

Ning kui linn teeb valmis väljakule lubatud purskkaevu, siis koos Port Arturite, Aida tänavale seni tõrgeteta kerkiva muuseumimaja ja Pärnus juba ammu valminud kontserdimajaga saaks linn viimaks oma ihaldatud modernse südame.

Aga täna kõlab see päevakohase aprillinaljana.

Märksõnad

Tagasi üles