Tori talli maha põletanud noor suitsetaja peab hüvitiseks leidma üle 100 000 euro (2)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad olid Tori tallipõlengu kustutamisel rakkes ligi 20 tundi.
Päästjad olid Tori tallipõlengu kustutamisel rakkes ligi 20 tundi. Foto: Lauri Habakuk

Kui Taali vabatahtlikud päästjad esimesena kohale jõudsid, ulatusid leegid juba katusest välja. Ajaloolise Tori hobusekasvanduse talli lõõmava katuse juurest oli kuulda eterniidi praksumist.

Häirekeskus sai tulekahjust teate 25. augustil kell 19.07. Lõplikult likvideerisid päästjad põlengu järgmisel päeval kell 14.38. Vaatepilt oli trööstitu: ajaloolisest hoonest jäid püsti vaid kiviseinad.

Täna jõustunud Pärnu maakohtu otsusega sai 21aastane naine kultuurimälestise ettevaatamatusest hävitamise eest kriminaalkaristuse. Ehkki talle mõistetud kümne kuu pikkust vangistust ei pöörata edasise seaduskuulekuse korral täitmisele, tuleb noorel naisel hüvitada üle 100 000 euro eest kahjusid.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt süütas naine enne põlengut, ajavahemikul 18.47 kuni 19.04 tallihoones sigareti ja viskas seejärel põleva tiku maha. Süttisid heinapallid, tallihoone ja seal hoitud esemed.

Põlengus hävisid tallihoone ja seal olnud maaeluministeeriumile kuuluvad esemed, muu hulgas kaerakirst, kaks söödakäru, neli rege ja 110 heinapalli. Peale selle hävisid OÜ Tori Hobusekasvanduse puutreipink, puurpink ja tööriistad.

Hooletu suitsetaja tekitas maaeluministeeriumile talli osalise hävimisega 106 609 euro ja 90 sendi ning esemete hävimisega 3732 euro suuruse kahju. Toona hobusekasvandust hallanud OÜ Tori Hobusekasvanduse kahju on 2200 eurot.

Niisiis tuleb tuleb naisel hüvitada 112 541 euro ja 90 sendi väärtuses kahjusid. Riigituludesse tuleb tal maksta sunniraha ja riigi õigusabi eest tsiviilhagide kõrval tühised 873 eurot.

Prokuratuur süüdistas kohtualust niisuguse paragrahvi alusel, mis käsitleb kultuurimälestise rikkumist ja hävitamist ettevaatamatusest. Kohus karistab selle eest rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega.

Tori tallipõleng hoidis päästjad rakkes ligi 20 tundi.
Tori tallipõleng hoidis päästjad rakkes ligi 20 tundi. Foto: Lauri Habakuk

Tulekahju ajal oli Tori valla keskus mattunud paksu tossu alla. Ehkki päästeamet soovitas inimestel suitsu käes viibimist vältida, olid kümned inimesed tulnud põlengut uudistama.

Tallis hobuseid ega inimesi ei olnud. Hoones hoiti hobusesöödana kasutatavaid heinapalle.

Päästeamet reageeris põlengule suurte jõududega. Tuld olid sõitnud kustutama Vändra, Pärnu-Jaagupi ja Pärnu päästekomando, Pärnumaa operatiivkorrapidaja ja Taali ja Sindi vabatahtlikud. Kohale tuli kiirabi.

Kella poole kahe paiku öösel jõudsid põleva talli juurde Are ja Halinga vabatahtlikud päästjad, kes vahetasid välja Sindi ja Taali vabatahtlikud. Kümmekond minutit hiljem vahetas Türi komando välja Vändra oma.

Peale põlengu kustutamise hoolitsesid päästjad selle eest, et tuli ei leviks kõrvalhoonetele, sealhulgas kohalikule rahvamajale.

Tori hobusekasvandus kuulub maaeluministeeriumile. Õnnetuse ajal rentis ja haldas kasvandust OÜ Tori Hobusekasvandus.

Ajaloolisest tallihoonest jäid järele vaid kiviseinad. / Urmas Luik
Ajaloolisest tallihoonest jäid järele vaid kiviseinad. / Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Loe lisaks:

Galerii ja video: Tori hobusekasvanduses süttis tall (25.08.2016)
Galerii: Päästjatel jätkus Tori hobusekasvanduses tööd veel tänagi (26.08.2016)

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles