Pärnu kesklinna tänavail kaevatakse 16. juunini

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik torutöödest saab kesklinnas kevadel tehtud, kui arheoloogilised uuringud kavu segi ei paiska.
Enamik torutöödest saab kesklinnas kevadel tehtud, kui arheoloogilised uuringud kavu segi ei paiska. Foto: Ants Liigus

Koos kevadega algasid või on kohe-kohe algamas toru- ja teekatte taastamise tööd Pärnu kesklinnas Ringi, Aia, Vee, Kuninga ja Pikal tänaval.

Ametliku suvehooaja hakuks tuleb tänavate sonkimine katkestada, et sügisel jätkata.

Tegu on Euroopa ühtekuuluvusfondi rahastatud ulatusliku, juba mõne aasta eest kesklinnas alustatud vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitamisega, mis AS Pärnu Vee juhataja Garri Suugi kinnitust mööda peab Pärnu vanalinnas tänavu sügisel lõpuni tehtama. Tuleval aastal veefirma tellitud kaevetöid linnatänavatel enam ei korraldata.

“Kuninga tänaval tuleb lõpuni ehitada uued vee- ja kanalisatsioonitorustikud ning seejärel teekate taastada. Selle käigus vähendame tänaval sõidutee laiust 30 sentimeetri võrra ja teeme laiemaks kõnniteed, et näiteks lapsevankrit saaks tänavale ehitatud majatreppidest ilma sõiduteele astumata mööda lükata,” rääkis Suuk.

Praegu on ühesuunalise Kuninga tänava sõidutee 6,3 meetrit lai, sõiduteed ahendatakse linnavalitsuse esitatud rekonstrueerimisprojekti järgi Kuninga tänaval Vee ristmikust Pühavaimu tänavani.

Torustiku ja teekatte taastamise peatöövõtja AS Terrati projektijuht Ard-Kristian Kakko kinnitas, et liikluse ja tänavaäärsete äride vähese häirimise nimel sulevad nad tänavaid kvartalite kaupa.

Tänavaid, mida sel kevadel kaeve- ja asfalditöö ajaks osaliselt või täiesti sulgeda, on peale Kuninga tänava mitu.

Aia, Pikk ja Ringi tänav

“Aia tänaval on kavas sel kevadel panna torustikud Pikalt tänavalt Aisa tänavani,” tutvustas Kakko eesseisvat tööd. “Kuninga tänava kooli esise ringristmiku alla panime torustiku mullu ja taastasime sõidurajad, nii et liiklust sel ristmikul me enam ei häiri.”

Kakko ütles, et jaanipäevaks peavad nad tööga valmis olema, Suuk võttis nädalajagu päevi vähemaks ning pakkus töö tähtajaks Aia tänaval 16. juuni.

Samal ajal nentisid mõlemad, et kuna tänavate kaevetööde puhul vanalinnas on vajalik arheoloogiline järelevalve, ei tea eales, mis kopp nähtavale toob. Siis võidakse töö täppisuuringuteks peatada ja lõpptähtaeg sügisesse nihutada.

Üks on kindel: Pärnu suvehooajal 16. juunist 15. augustini pole kesklinna tänavatel plaanilised kaevetööd lubatud. Välja arvatud ehk Pikal tänaval, kus sõidutee kõrval jõepoolsel haljasalal tulid sügisel nähtavale linnamüüri jäänused.

Nüüd on Terrat ja Pärnu Vesi esitanud taotluse, et seal võiksid ajaloouuringud ja torude paigaldamine kesta suvehooajalgi.

“Kuna Pikal tänaval pole tegu sõidutee, vaid haljastuga selle kõrval ja kaevetöö liiklust ei häiri, me sellise taotluse esitasimegi. Ootame linnavalitsuse vastust,” selgitas Suuk.

Ringi tänav, kus asub bastionide vöönd, on samuti arheoloogia huviorbiidis ja sealgi on ees hulk torutöid, millega ühele poole loodetakse saada 16. juuniks.

Sügiski tõotab kaevamisi

Tööd käivad juba Vee tänavalgi. Sealgi ehitatakse uut torustikku ja endine olukord peab taastatama samuti 16. juuniks. Vähemal määral jätkub torutööd Rüütli tänavale.

“Kui kõik läheb kavakohaselt, jäävad sügisesse Pärnu vanalinnas veel Malmö ja Uus tänav, kuhu on vaja panna torustikud ja uus teekate, Uuel tänaval tegelikult küll taastada kivisillutis,” sõnas Kakko. Lisades, et teeb omalt poolt töökorralduslikult kõik, et vähem häirida liiklust, eriti liinibusside kulgemist Aia tänaval.

“Aia tänava sulgemise ajaks korraldatakse bussiliiklus ümber Supeluse tänava kaudu,” teatas Kakko. “Kõigist meie töö pärast tingitud muutustest linnabussiliikluses anname teada ajakirjanduse kaudu.”

“Kesklinna veevõrguprojekt läheb vanas vääringus maksma ligikaudu 60 miljonit krooni ja 72 protsenti kavandatud tööst on praeguseks tehtud,” märkis Suuk. “Kuigi oleme linnas palju tüli tekitanud, on eesmärgiks kvaliteetse veevärgi ehitamine ja üleskaevatud tänavad saavad peale varasemast parema katte.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles