Täna toimub tantsupeo esietendus

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte Laulu- ja Tantsupidu 2017
Noorte Laulu- ja Tantsupidu 2017 Foto: ARDI TRUIJA/

Täna õhtul kell 19 toimub Kalevi keskstaadionil XII noorte tantsupeo avaetendus “Mina jään”. Koidu ja Hämariku loo toovad pealtvaatajateni ligikaudu 8500 noort tantsijat ja võimlejat vanuses 7–19 aastat.

Seekordne tantsupidu toetub muistendile Koidust ja Hämarikust, keda kehastab neli noort peategelast koos Vanaisa rollis üles astuva Ivo Linnaga. See on lugu igikestvate väärtuste põlvest põlve edasikandmisest ja vastutusest selle hoidmisel. See on ühtaegu nii tunnustus kui ka vastutus, milleks noored on valmis, kinnitades seda vandega “Mina jään”.

“Kokkupuutepunkte on tantsupeo sõnumiga ilmselt igaühel: igal suguvõsal on oma lugu järjepidevusest ja traditsioonide edasiandmisest. Sellega on lihtne suhestuda,” ütles tantsupeo üks ideekavandi autor Meelis Kompus. “See on pidu, mis sündinud ajal, kui vajame oma juurtelt taas rohkelt tarkust ja jõudu, et osata hoida ja edasi kanda meie esivanemate tarkust, meie olemise viisi,” iseloomustas tantsupeo pealavastaja Margus Toomla.

Kui suurtel tantsupidudel näeb rohkem rahvusmustritest pärit elemente, siis noortepidudel klassikalisi pilte. Aastaaegade vaheldumise tunnuste kõrval joonistatakse väljakule peo logoelemendid: minu juured, minu maa. “Tantsupeoetenduses soovitan eriti tähelepanelikult kuulata just seda, mida laulavad noored peategelased. Maian Kärmas on kirjutanud liigutavad tekstid ja viisi, mis kannavad endas väga olulist sõnumit. Kui seda hästi jälgida, jõuab tantsupeo ideele pika sammu lähemale,” lubas Toomla.

Tantsupeo pealavastaja on Toomla, ideekavandi autorid on Kompus, Kärmas, Toomla, Marju Kõivupuu ja Rasmus Puur ning muusikajuht on Kristjan Priks.

XII noorte tantsupeo “Mina jään” kaks järgmist etendust toimuvad homme, 1. juulil kell 13 ja 19 Kalevi keskstaadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles