Jääminek Pärnumaa jõgedel

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindis jäid ööpäevaks vee alla Auli ja Pardi tänava jõepoolsed otsad.
Sindis jäid ööpäevaks vee alla Auli ja Pardi tänava jõepoolsed otsad. Foto: Ants Liigus


Kogu nädalavahetuse figureeris Eesti esiuudiste reas jääminek Pärnu jõel.

Reede hommikust pühapäeva pärastlõunani kogunes Paikuse Linnuriigi kohale jäärüsi, mille allavoolu pääsemisele seisis ees vankumatult kallaste vahel püsiv talvine jäämassiiv.

Laupäeval kuulutas päästeamet üle riigi, et sisemaa veekogudele minek on jää rabeduse tõttu rangelt keelatud. Ometi leidus vähemalt Pärnus laupäeval ja pühapäevalgi kalamehi, keda kaldal peatunud politseinikud autosireeni undamisega jäält minema peletasid.

Küllap need kalamehed ei teadnud, mis mõni kilomeeter Sindi tammi suunas Reiu jõe suudmest veidi ülesvoolu jõel sünnib.

Seal oli veetase kerkinud paari meetri jagu. Linna piires enam-vähem ühtlaselt kuni sildadeni jõge katva jäävälja taha oli kogunenud kilomeetri pikkuselt kaldast kaldani laiuv jäätükkide kokkupressitud lasu.

Mitte keegi ei teadnud laupäeval, kui kaua linnas püsiv jää kevadisele jäämineku survele vastu peab ja millal 14kilomeetrisel lõigul laiuv jäämass rüsi survel allavett Pärnu sildade ja sadama poole liikuma hakkab.

Ega teatud sedagi, kas juhtub see ühtäkki ja kiiresti, korraga sadu tuhandeid tonne kamakaks külmunud vett allavoolu lükates, või vähem dramaatiliselt, aeganõudvamalt, jupikaupa ning kalda- ja veerajatistele ohutult.

Nii või teisiti poleks sellisest kiiresti voolavast jääkamakate supist kõige õnnelikumalgi õngemehel palju võimalusi eluga kaldale pääsemiseks olnud.

Jää läks

Täna teame, et Linnuriigi kohal Tindisaarte ümber kuhjunud jää hakkas pühapäeval tasapisi ennast stabiilse jäämassi sisse murdma ja sadakonna meetri kaupa Reiu jõe suudmele lähemale pressima.

Pühapäeva hommikul liikus rüsijää Tindisaartest vasakul jupp maad edasi ja mõni tund hiljem juhtus seesama Tammiste-poolse kalda lähedal. Veetõuski oli kallastel tagasi tõmbunud, nii et Linnuriigi majad jälle kuivale said. Oli selge, et üle aastate purustavat jääminekut ei tulnud Pärnu jõel kõigi kartuste kiuste tänavugi.

Kas nähti inimest?

Eile, kui kogu linn võis rahumeeli imetleda, kuidas jää Pärnu sildade alt rahulikult naeratades mere poole liigub, helistati päästeametisse, et Papiniidu silla läheduses on inimene liikuval jääl hädas.

Nii uskumatu, kui see teade ka tundus, kiirustasid päästjad kahe suure auto ja ühe väiksemaga sireenide huilates sündmuskohale, paatki kaasas, et õnnetu jäält päästa.

Keda polnud, oli õnnetu.

Ega kohapeal osatudki täpselt öelda, kas päästjate appikutsumine oli tingitud kellegi silmapettest, mis mõnd suuremat jäätükkide vahel mustavat kaldast rebitud puhmast hädaliseks pidas, või pahatahtlikust naljast.

Või oli tegu õnneliku lõpuga looga, kus jääl seikleja omal jõul kaldale sai ning targu endast teada ei anna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles